2014 Το στοίχημα της Θεατρομάθειας ενάντια στον εκφοβισμό


Categories :
Ο εκφοβισμός και η βία στα σχολεία αυξάνει χρόνο με το χρόνο. Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να βοηθήσουν τους μαθητές για να αναπτύξουν στρατηγικές αντιμετώπισης του φαινομένου. Σε αυτή τη διαδικασία πώς μπορεί άραγε το θέατρο να συμβάλει;

Στόχος και επίδραση του θεάτρου

Πρωταρχικός στόχος του θεάτρου είναι να βοηθήσει τους μαθητές να κατανοήσουν καλύτερα τους εαυτούς τους και τον κόσμο γύρω τους. Το θέατρο είναι μοναδικό εργαλείο γιατί επιτρέπει στους θεατές να φανταστούν χωρίς να χρειαστεί να ζήσουν οι ίδιοι τις δύσκολες καταστάσεις. Έτσι αποτελεί μια ασφαλή προσέγγιση στη γνώση και δημιουργεί μια απόσταση μεταξύ των θεατών και των αληθινών καταστάσεων μέσα από τους χαρακτήρες και τις καταστάσεις που ζωντανεύουν επί σκηνής.

Το θέατρο ενάντια στην ενδοσχολική βία

H παρακολούθηση και συμμετοχή στο ζωντανό θέατρο, προσφέρει στους μαθητές ευκαιρίες για να αποκτήσουν εμπειρίες πάνω στο θέμα του εκφοβισμού (bullying), που θα μπορούν να τις εφαρμόσουν στις δικές τους ζωές. Μέσα από το θέατρο οι μαθητές εξασκούνται σε πιθανές λύσεις για τα δικά τους ερωτηματικά και τις δυσκολίες. 

Η προτεινόμενη παράσταση της Θεατρομάθειας

Το έργο “Ένας στρογγυλοκέφαλος στη χώρα των μυτεροκέφαλων” θα εμπνεύσει και θα βοηθήσει τους μαθητές να αναπτύξουν δικές τους στρατηγικές εναντίον του bullying και θα τους ενδυναμώσει ώστε να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις στην πραγματική ζωή. 

(Κείμενο: Αλίκη Κατσαβού)

Πείτε μας τη γνώμη σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *