Κώστας Βουτσάς (1931-2020)

Κώστας Βουτσάς. Βιογραφικό και η συνεργασία στη Θεατρομάθεια

Τα πρώτα βήματα

Ο Κώστας Βουτσάς γεννήθηκε στον Κοπανά (Βύρωνας) το 1931 και σύντομα η οικογένειά του μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη. Γι’αυτό ο ηθοποιός τη θεωρεί πατρίδα του. Εκεί σπουδάζει στη Δραματική Σχολή του Μακεδονικού Ωδείου της Αγγελικής Τριανταφυλλίδη και αποφοιτά το 1953. Η σχολή δεν είναι αναγνωρισμένη κι αναγκάζεται να έρθει στην Αθήνα να δώσει εξετάσεις δύο φορές στην επιτροπή αδειών για να αποκτήσει την άδεια άσκησης του επαγγέλματος του ηθοποιού.

Πρωτοπάτησε το σανίδι στην κατασκήνωση του ΒΑΟ που έκανε το ρόλο ενός μεθυσμένου και μετά την αποφοίτησή του από τη σχολή στα μπουλούκια που αλώνιζαν την επαρχία μέσα σε σκληρές συνθήκες. Με το θίασο της Καλής Καλό ήρθε στην Αθήνα και έκανε εντύπωση με το ταλέντο και το ταμπεραμέντο του.

Η πορεία του στην τέχνη

Στην 68χρονη θεατρική καριέρα του έχει παίξει σε όλα τα είδη θεάτρου αλλά κυρίως κωμωδία (από φάρσα ως Αριστοφάνη και από επιθεώρηση ως κλασσικούς). Στον κινηματογράφο έχουν μείνει χαραγμένες στην μνήμη πλήθος χιουμοριστικών ενσταντανέ. Ξεχωρίζουν οι ερμηνείες του στο “Ανθρωπάκι”, “Νύχτα γάμου”, “Ο γόης”, κ.α. Κέρδισε το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ταινία “Ο έρωτας του Οδυσσέα” του Βασίλη Βαφέα.

Στην τηλεόραση τον αγαπήσαμε σε σειρές όπως “Ο Ονειροπαρμένος”, “Ο Ανδροκλής και τα λιοντάρια του”, “Ιστορίες χωρίς δάκρυά”, “Με τα παντελόνια κάτω”, κ.α.

Η συνεργασία του με τη Θεατρομάθεια

Με τη Θεατρομάθεια συνεργάστηκε παίζοντας και σκηνοθετώντας σε τρεις παραστάσεις. Η πρώτη ήταν στην κωμωδία για εφήβους “Ο Τρελός υπηρέτης του Λυσία“, βασισμένη στο δικανικό λόγο του Λυσία “Υπερ αδυνάτου” και παρουσιάστηκε την περίοδο 2013-2014 στο Θέατρο Ζίνα, η δεύτερη στο έργο “Ένας στρογγυλοκέφαλος στη χώρα των μυτεροκέφαλων” με θέμα τον εκφοβισμό και τη διαφορετικότητα για δύο χρόνια στο Κ/Θ Τριανόν (2014-2016). Κατόπιν σκηνοθέτησε και έπαιξε στη διασκευή της Αριστοφανικής Ειρήνης με τίτλο ‘Ο Καραγκιόζης κι η Ειρήνη ενάντια στον πόλεμο‘ (2017-2018).

Η προσωπική ζωή

Έκανε τέσσερις γάμους και τέσσερα παιδιά. Έχει αποκτήσει την κόρη του Σάντρα από τον πρώτο γάμο του με την Έρικα Μπρόγιερ και τις Θεοδώρα και Νικολέτα από το δεύτερο γάμο του με τη Θεανώ Παπασπύρου. Δικό του παιδί θεωρούσε και τον Ανθιμο Ανανιάδη, παιδί της τρίτης γυναίκας του Εύης Καραγιάννη. Από τον τέταρτο γάμο του με την Αλίκη Κατσαβού έχει αποκτήσει τον γιό του Φοίβο.

Απεβίωσε στις 26 Φεβρουαρίου 2020.