Σχετικά με εμάς

Απόφθεγμα: "Το θέατρο μας βοηθάει να γνωρίσουμε το παρελθόν, να ερμηνεύσουμε το παρόν και να ονειρευτούμε το μέλλον! ΘΕΑΤΡΟΜΑΘΕΙΑ

Το Ινστιτούτο Παιδαγωγικού Θεάτρου Θεάματος “Θεατρομάθεια” ιδρύθηκε το 2001 από τον αείμνηστο ηθοποιό και θεατρικό συγγραφέα, Τάκη Χρυσούλη, με σκοπό την προώθηση της ιδέας του παιδαγωγικού θεάτρου στην ελληνική κοινωνία.

Αυτό το πετυχαίνουμε μέσα από παραστάσεις ζωντανού θεάτρου, σεμινάρια, δημιουργία εκπαιδευτικού οπτικοακουστικού υλικού (ραδιόφωνο και διαδίκτυο).

Στόχος μας είναι η δημιουργία αξέχαστων θεατρικών εμπειριών που αναπτύσσουν τη σκέψη και τη φαντασία, εμπνέουν το κοινό μας και εμπλουτίζουν τις ζωές όλων μας. Οι παραστάσεις μας χαρακτηρίζονται από αυθεντικότητα και ζωντάνια. Ειδικά για τα παιδιά πρωτοπορούμε με το συμμετοχικό θέατρο όπου οι μικροί θεατές παίζουν επί σκηνής μαζί με τους ηθοποιούς. Η εμπειρία είναι απελευθερωτική, παιδαγωγικά ωφέλιμη και μένει ανεξίτηλη στη μνήμη τους.

Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να είναι οι παραστάσεις μας προσβάσιμες για όλους. Ειδικά σε παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και όσα ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Γι’ αυτό ως σήμερα δόθηκαν παραστάσεις: για το Άσυλο Ανιάτων, για τα βαρέως πάσχοντα του Νοσοκομείου Παίδων, ΕΛΕΠΑΠ, κ.ά.

Σημαντική στιγμή στην πορεία μας είναι η βράβευση το 2005 με το Σταυρό Αποστολικής Διακονίας, για την πρωτότυπη παραγωγή παραστάσεων ραδιοφωνικού θεάτρου για παιδιά, που μεταδόθηκαν από το Ραδιοσταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος από το 2002 έως το 2006.

Επίσης είμαστε περήφανοι για τις Δραματοποιήσεις παραμυθιών τόσο με τις Εκδόσεις Άγκυρα επί σειρά ετών (7 παραμύθια των εκδόσεων) όσο και πρόσφατα με τη Γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος (5 παραμύθια της παιδικής σειράς) όπου αρχικά δημιουργήθηκε πρωτότυπη παράσταση κοινωνικού χαρακτήρα και κατόπιν μέσα στην πανδημία δημιουργήθηκαν online αφηγήσεις των παραμυθιών.

Πολλαπλά σημαντική είναι και η προσφορά του σπουδαίου ηθοποιού Κώστα Βουτσά που εμπνεύστηκε από τους στόχους και τα επιτεύγματα της Θεατρομάθειας και δημιούργησε τρεις σημαντικές παραστάσεις για παιδιά και νέους από το 2013 έως το 2020. Το ήθος, το ταλέντο και τη διδασκαλία του κρατάμε στην καρδιά μας ως πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον.

Σήμερα η Θεατρομάθεια μπορεί πάντα να καμαρώνει ότι πρωτοπορεί τόσο στο θέατρο για παιδιά όσο και των ενηλίκων με στόχο να αναδείξει την παιδαγωγική και ουσιαστικά ψυχαγωγική διάσταση του θεάτρου.

Για τη σύγχρονη ομάδα της Θεατρομάθειας
Αλίκη Κατσαβού