Αλίκη Κατσαβού

Η ηθοποιός στη Θεατρομάθεια

Η ηθοποιός Αλίκη Κατσαβού δημιούργησε τη Θεατρομάθεια το 2001 μαζί με το συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιό Τάκη Χρυσούλη με τον οποίο ήταν παντρεμένη.

Εργάστηκε σχεδόν αποκλειστικά σε αυτή ως ηθοποιός αλλά και ως σκηνοθέτης και εκπαιδεύτρια, σε μια διαρκή ενασχόληση τόσο με τα δημιουργικά στοιχεία της όσο και με τα πρακτικά, αφού είχε τη διοικητική διεύθυνσή της.

Από το 2011 πλέον έχει το διπλό ρόλο της διοικητικής και καλλιτεχνικής διεύθυνσης της Θεατρομάθειας.

Το 2013 προστέθηκε στο δυναμικό της Θεατρομάθειας ο σπουδαίος πρωταγωνιστής Κώστας Βουτσά με τον οποίο δημιούργησαν τρεις παραστάσεις στη Θεατρομάθεια.

Βιογραφικό της ηθοποιού

Η ηθοποιός Αλίκη Κατσαβού γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή Αθηνών Γιώργου Θεοδοσιάδη το 1996. Σπούδασε κλασσικό μπαλέτο, τραγούδι, θεατρικό παιχνίδι και παρακολούθησε σεμινάρια: Θεάτρου, Αρχαίας Τραγωδίας, Αγωγής Λόγου, κ.ά.

Θέατρο

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1995, στο έργο “Σφήκες” σε σκηνοθεσία Κ.Μ.Φαρμασώνη (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου). Έχει παίξει επίσης στα έργα: “Δαναΐδες” σε σκηνοθεσία Χ.Τσάγκα, “Το δωμάτιο με τους μανδαρίνους” σε σκηνοθεσία Σ.Τσόγκα (Θέατρο Οδού Ερμού), “Ρήγας Βελεστινλής Φεραίος” σε σκηνοθεσία Σ.Κωνσταντινίδη, “Νίκος Καββαδίας ο εραστής της θάλασσας” σε σκηνοθεσία Β.Λαζαρίδη και “Τυφλός Δρόμος” (Φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης), “Ruins of passion” (αγγλόφωνο, 2013, Θέατρο Τόπος Αλλού/ Φεστιβάλ Βερόνας, ρόλος: Κλυταιμνήστρα), “Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα” (2013, Μέγαρο Μουσικής) και “Πλούτος” με το Θέατρο Νοτίου Αιγαίου (2014, ρόλος Πενία), “Περιμένοντας” σε σκηνοθεσία Βασίλη Βαφέα (2020).

Με τη Θεατρομάθεια συμμετείχε ως ηθοποιός στις παραστάσεις “Θαύμα αιώνιον”, “Υπέρ αδυνάτου… δυνατού”, “Ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς”, “Αφιέρωμα Παπαδιαμάντη”, “Ρόδο Αμάραντο”, “Του φεγγαριού η τράτα”, “Το δώρο της παπλωματούς”, “Ο Εγωιστής Γίγαντας”, “Με αγάπης δαχτυλίδι”, “Μια σταλιά ουράνιο τόξο”, “Ο Ορφέας Ζει”, “Το ταξίδι της παπλωματούς”, “Στου χρόνου το αλώνι”, “Απόψε η Έκπληξη”, “Της ζωής το παραμύθι”, “Με της μουσικής τις νότες”, “Κάποτε στη Μελωδιούπολη”, “Ο τρελός υπηρέτης του Λυσία”, “Ένας στρογγυλοκέφαλος στη χώρα των μυτεροκέφαλων“, “Σκυλοπατούσες στο διάστημα“, “Του τραγουδιού το παραμύθι“, κ.α. .

Τηλεόραση

Συμμετείχε ως ηθοποιός σε τηλεοπτικές σειρές και στο Φιξιόν Ντοκιμαντέρ “Τσιγγάνικο Παραμύθι” (ΕΤ-1).

Κινηματογράφος

Στον κινηματογράφο έκανε guest εμφάνιση στην ταινία του Θανάση Τσαλταμπάση “Πέμπτη & 12“. Επίσης σε σκηνοθεσία Βασίλη Βαφέα έπαιξε στη μικρού μήκους ταινία “Στην καφετέρια, 2014”.

Σκηνοθεσία

Στη Θεατρομάθεια σκηνοθέτησε τις παραστάσεις της παιδικής σκηνής συμμετοχικού θεάτρου: “Με της μουσικής τις νότες” (2011), “Του ονείρου το φτερό” (2012), “Στου χρόνου το αλώνι παίζουν η Δήμητρα κι η Περσεφόνη” (2013), “Ένα τρενάκι παραμύθια” (2014), “Το νεράκι καθαρίζω τη ζωή παντού χαρίζω” (2015), “Τί χτυπάς και κλαις; Ποντικάκι πες τι θες!” (2016), “Σκυλοπατούσες στο διάστημα” (2018), “Του τραγουδιού το παραμύθι” (2021)

Ραδιόφωνο

Στο ραδιόφωνο συμμετείχε ως ηθοποιός και ραδιοσκηνοθέτης στην εκπομπή “Ραδιοφωνικό Θέατρο” (παραγωγή της Θεατρομάθειας για τον Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος).

Διδασκαλία

Δίδαξε θεατρική κίνηση σε Πιλοτικό Πρόγραμμα της ΓΓ Νέας Γενιάς: “Πολιτιστική παρέμβαση σε εστίες αθιγγάνων”. Διδάσκει θεατρική κίνηση & θεατρικό παιχνίδι στα σεμινάρια της Θεατρομάθειας, για παιδιά και εκπαιδευτικούς.
Το Μάιο του 2013 ταξίδεψε ως το Αζερμπαϊτζάν για να διδάξει “Αρχαίο δράμα και χρήση μάσκας” στο Ευρωπαικό πρόγραμμα Media in Theatre for Social Change.

Συγγραφή

Επίσης έχει δοκιμάσει τη δύναμή της στη συγγραφή με τα έργα: “Ένας στρογγυλοκέφαλος στη χώρα των μυτεροκέφαλων“, “Τί χτυπάς και κλαις; Ποντικάκι πες τι θες“, με την διασκευή της Αριστοφανικής ‘Ειρήνης’ με τίτλο Ο Καραγκιόζης κι η Ειρήνη εναντίον του πολέμου και τέλος το έργο για παιδιά “Σκυλοπατούσες στο διάστημα

Παράλληλες δράσεις

Τα τελευταία 20 χρόνια παράλληλα με τη δουλειά της στο θέατρο, δημιούργησε το 1996 το site Η Αλίκη στη χώρα του θεάτρου για το θέατρο και την υποκριτική καθώς επίσης δημιούργησε και διατηρεί για τη Θεατρομάθεια το site στο οποίο βρίσκεστε τώρα.

Δείτε ακόμα