Παιδική Σκηνή Συμμετοχικού Θεάτρου (2011-2012)


Categories :

Συμμετοχικό Θέατρο στο χώρο του σχολείου

Η Θεατρομάθεια συμπληρώνει 10 χρόνια συνεχούς καλλιτεχνικής παιδαγωγικής προσφοράς, καθιερώνοντας το θέατρο ως «παιδαγωγικό εργαλείο». Μέσα από τις παραστάσεις, τα παιδιά γίνονται ενεργοί θεατές, αισθάνονται και αφομοιώνουν την ουσιαστική επίδραση των τεχνών πάνω στη διεύρυνση της προσωπικότητας, την ανάπτυξη της φαντασίας και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους.

Με όραμα και πίστη στη δύναμη του θεάτρου, ο Τάκης Χρυσούλης αφιέρωσε το συγγραφικό του ταλέντο στη δημιουργία ενός πλούσιου ρεπερτορίου για παιδιά βασισμένο πάντα στη διδακτέα ύλη. Παρά τη σημαντική απώλεια για το θέατρο και τη Θεατρομάθεια, ο Τάκης Χρυσούλης άφησε πίσω του εκτός από αξιόλογο έργο και άξιους «μαθητές» που συνεχίζουν στο δρόμο που χάραξε.

Παράλληλα, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για τη συνεργασία δύο σπουδαίους καλλιτέχνες. Τον Τάσο Καρακατσάνη για τη μουσική του και τον Μιχάλη Σδούγκο για  τα κοστούμια των παραστάσεών μας.

Ρεπερτόριο Παιδικής Σκηνής 2011-2012
(Για παιδιά 3-9 ετών)

Με της Μουσικής τις Νότες
της Καρδιάς Ανοίγω Πόρτες

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ / ΦΙΛΙΑ
Δείτε φωτογραφίες της παράστασης
Η Χιονή είναι η χαϊδεμένη μοναχοκόρη του Βοριά. Μένει μόνη στα κρύα παλάτια του πατέρα της. Αυτή η μοναξιά και η “ψύχρα” της έλλειψης φίλων, την κάνει άπληστη. Βαριέται εύκολα τα παιχνίδια που φέρνουν οι άνεμοι του πατέρα της και αυτά παγώνουν. Οπότε αποφασίζει και εξαναγκάζει τον πατέρα της να στείλει τους ανέμους του να μαζέψουν και να της φέρουν όλα τα παιχνίδια του κόσμου. Αυτοί εκτελούν την εντολή. Όμως ο Άρης και η Μυρτώ, με τη συμβουλή της κουκουβάγιας και την παρέα των παιδιών, παίρνουν το αερόστατο και με το μουσικό κουτί της μελωδίας ταξιδεύουν ως εκεί. Με τη δύναμη της φιλίας και της μουσικής ξεπερνούν όλες τις δυσκολίες, αφού κατορθώνουν να λιώσουν ακόμα και τα κρυσταλλιασμένα καπρίτσια της Χιονής. Ξεπαγώνουν τα παιχνίδια και τα φορτώνουν στο παλιό τρενάκι που άρχισε να τσουλάει κι αυτό. Έτσι μελωδικά επιστρέφουν θριαμβευτές, έχοντας καταλάβει τη δύναμη και τη μοναδικότητα της μουσικής γλώσσας.


Της Ζωής το Παραμύθι
Με το Κουκί και το Ρεβύθι

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ / ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ & ΕΞΕΛΙΞΗ
Οι ήρωες και τα παιδιά θα ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο για να ανακαλύψουν το πρώτο παραμύθι, για το κουκί και το ρεβίθι. Όταν τα φυτά είχαν πρωτοεμφανιστεί δεν είχαν ωραία άνθη, ούτε οι καρποί τους ήταν σημαντικοί. Θα πεισθεί η πεταλούδα τελικά να δώσει χρώμα κι ομορφιά στα λουλούδια τους; Με τραγούδια, παιχνίδια και συμμετοχή στη θεατρική δράση, τα παιδιά ανακαλύπτουν μέσα από το μύθο, τα πρώτα στοιχεία της δημιουργίας στη φύση. Τα συνοδεύουν στη διαδρομή τους οι αγαπημένοι τους ήρωες Μυρτώ και Άρης (Κουκλίτσα και Παλιάτσος) με το γνωστό τους χιούμορ και ευρηματικότητα. Έννοιες όπως ο χρόνος, η δύναμη της ομαδικότητας, η εξέλιξη και αλληλοσυμπλήρωση των ικανοτήτων τους αναπτύσσονται στο έργο. (2ος χρόνος παραστάσεων)

Του Τραγουδιού το Παραμύθι
ΓΛΩΣΣΑ/ ΠΟΙΗΣΗ/ ΜΟΥΣΙΚΗ
Δείτε αποσπάσματα σε Βίντεο στο Youtube
Ο μικρός παλιάτσος και η κούκλα ξεκινούν ένα ταξίδι για να ανακαλύψουν τα «μυστικά»  του κόσμου, εκεί που τα λουλούδια μιλούν, τ’ άστρα τραγουδούν και τα σύννεφα χορεύουν παρέα με τα κύματα της θάλασσας. Τους ήρωες οδηγούν οι μεγάλοι ποιητές (Ελύτης, Σεφέρης, κ.ά.) και οι συνθέτες (Θοδωράκης, Χατζιδάκις, κ.ά.) στα δημιουργήματα του νεοελληνικού πολιτισμού που μας χάρισαν από νόμπελ έως διεθνή βραβεία και παγκόσμια αναγνώριση. Τους πρωταγωνιστές συνοδεύουν οι μικροί μαθητές  πότε ως λουλούδια και πότε ως ναύτες. (3ος χρόνος παραστάσεων)

Πληροφορίες
210 9025025

Πείτε μας τη γνώμη σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *