2007 – 6 Χρόνια Θεατρομάθεια – 5 χρόνια Παιδική Σκηνή


Categories :

Συμπληρώσαμε 6 χρόνια με τη Θεατρομάθεια και 5 χρόνια με το Θέατρο για Παιδιά. Μοναδικά χρόνια, για μας που το υπηρετούμε και για τα παιδιά που το ζούνε. Μεγαλώνουμε παιδιά με αυτό το θέατρό μας και αυτά για αντάλλαγμα με το γέλιο, τη χαρά και τη λάμψη των ματιών τους, μας μεγαλώσανε σαν καλλιτέχνες και ανθρώπους.
Η Θεατρομάθεια, νιώθοντας υψηλό χρέος απέναντι στα παιδιά, στην ελπίδα του αύριο, σεβόμενη τους κανόνες που λένε πάνω απ’ όλα ότι το Θέατρο είναι μόρφωση, μέσα από τη χαρά και το παιχνίδι, δημιούργησε δύο ανεξάρτητες σκηνές στην Παιδική Σκηνή της. α) Την Παιδική Σκηνή Συμμετοχικού Θεάτρου για παιδιά 3-8 ετών και β) Την Παιδική Σκηνή Δραματοποίησης Παραμυθιών για παιδιά 9-12 ετών.
Η Θεατρομάθεια, παρουσιάζει έργα με ηλικιακή κατηγοριοποίηση, γιατί υπολογίζει τις προσλαμβάνουσες των μικρών θεατών. Έτσι δημιουργήσαμε και το Συμμετοχικό Θέατρο για παιδιά 3-8 ετών. Πρόκειται για ένα μοναδικό είδος θεάτρου όπου τα παιδιά συμμετέχουν επί σκηνής μαζί με τους ηθοποιούς εξελίσσοντας το έργο. Αυτό επιβάλλει στις παραστάσεις αυτές, μέγιστο αριθμό 100-120 παιδιών, ώστε σταδιακά να συμμετάσχουν όλα στο έργο μέχρι αυτό να τελειώσει.
Η Παιδική Σκηνή μας ενώ έχει το στέκι της, στον Πολυχώρο των Εκδόσεων Άγκυρα, της αρέσει και να ξεβολεύεται. Της αρέσει να μη μετράει βροχή, χιόνι, καύσωνα. Της αρέσει να ταξιδεύει. Και να παίζει μέσα στα σχολειά των παιδιών. Ακόμα κι αυτών που είναι σε δυσπρόσιτες περιοχές. από την Κω και το Μεγανήσι, ως του Λάλα (Πρόσφατα πάλι παίξαμε στου Λάλα, σε παιδιά που δεν είχαν ξαναδεί θέατρο, σε υψόμετρο 500m στα βουνά της Ηλείας). Της αρέσει να παίζει για τα παιδιά. Να παίζει με τα παιδιά. Της αρέσει να παίζει νέα έργα ειδικά γραμμένα γι’ αυτά (ακόμα κι όταν διασκευάζουμε παιδική λογοτεχνία προτιμούμε σύγχρονα έργα για παιδιά).
Η Παιδική Σκηνή της Θεατρομάθειας, δημιουργεί Θέατρο γιατί αγαπάει το θέατρο. Αγαπάει τα παιδιά. Τα αγκαλιάζει κυριολεκτικά και μεταφορικά. Με εκείνο το αγκάλιασμα που είναι η αληθινή τέχνη του θεάτρου. Γιατί το θέατρο για μας είναι συνδημιουργία με το παιδί.

Ρεπερτόριο 2007-2008

α) ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ (για παιδιά 3-8 ετών)

«Σταγόνα Αθάνατο Νερό» (Προσωρινός τίτλος νέας παραγωγής)

Συμμετοχικό θέατρο για παιδιά

Συμπυκνώνοντας την εμπειρία 5 χρόνων στο συμμετοχικό θέατρο, με τη νέα μας παραγωγή υπογραμμίζουμε τη μεγάλη σημασία που δίνουμε σ’ αυτό. Μια παράσταση όπου τα παιδιά καθοδηγούνται από τους ηθοποιούς και συμμετέχουν υποδυόμενα (αυθόρμητα) ρόλους του έργου, για να ανακαλύψουν την πηγή του “Αθάνατου νερού” από όπου όποιος πιει “ξεδιψάει” για πάντα. Χωρίς ίχνος διδακτισμού, τα παιδιά, θα έχουν κάνει μια πορεία προς την αυτογνωσία και θα έχουν αναδείξει αξίες όπως η αγάπη για το περιβάλλον, για τον συνάνθρωπο και η αξία της προσφοράς. Στο ταξίδι, μακρινό και σύντομο μαζί, θα γνωρίσουν μια σειρά συναρπαστικών ηρώων που θα προσθέσουν το λιθαράκι της σοφίας τους, στον κοινό δρόμο. Η καμήλα κι η χελώνα είναι μερικοί μόνο από αυτούς. Στο τέλος μια σταγόνα αθάνατο νερό για τον καθένα, θα θυμίζει τη συμμετοχή του στην ωραία αυτή περιπέτεια.

«Στου χρόνου το αλώνι παίζουν η Δήμητρα κι η Περσεφόνη» (2ος χρόνος παραστάσεων

Συμμετοχικό Θέατρο για παιδιά

Ο αρχαίος μύθος της Δήμητρας και της Περσεφόνης, απαντάει στο γιατί αλλάζουν οι εποχές και ποια ανάγκη υπηρετεί αυτή η εναλλαγή. Τρεις αδελφές νεράιδες, που τους αρέσουν τα παιχνίδια με το χρόνο, μας γυρνάνε στην εποχή του μύθου για να τον γνωρίσουμε. Τότε, που παντού ήταν μόνο άνοιξη. Η θεά της γης Δήμητρα, αποκτάει την κόρη που τόσο πολύ ήθελε. Αλλά η ομορφιά της Περσεφόνης, θαμπώνει τον Πλούτωνα που καταστρώνει σχέδιο για να την πάρει στο βασίλειό του και να την παντρευτεί. Ο Κάκης το στριγγλοπούλι τον βοηθάει στα σχέδιά του. Αλλά ο Σάκης το μελισσάκι φέρνει τα νέα στη Δήμητρα και φτάνει μέχρι το Δία για να βρει λύση. Ο χρόνος μοιράζεται στη μέση. Από τότε οι εποχές αλλάζουν κι όλα τα παιδιά γιορτάζουν. Η απλότητα, ο σύγχρονος τρόπος προσέγγισης, η χαρά της θεατρικής φαντασίας και του παιχνιδιού, τα παιδιά που πρωταγωνιστούν σαν πλάσματα της φύσης κατά τη διάρκεια της παράστασης, «ξετυλίγουν» τα νοήματα του μύθου. Τα παιδιά με την ενεργό συμμετοχή τους κατακτούν τη γνώση βιωματικά, κατανοούν ευκολότερα το γνωστό μύθο της Δήμητρας και Περσεφόνης, αναπτύσσουν τη φαντασία τους, διευρύνουν την αντίληψη αλλά και τις αισθήσεις τους και αφομοιώνουν τις πραγματικές του αξίες.

β) ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ (για παιδιά 9-12 ετών)

«Πατάτες-Πατάτες»

Θεατροποιημένο Παραμύθι

Μια παράσταση του αντιπολεμικού έργου της Αννίτα Λόμπελ, διασκευασμένου από τον Τάκη Χρυσούλη για θέατρο. Μια ιστορία αφιερωμένη στην ειρήνη για όλο τον κόσμο. Το έργο μιλάει για μια γυναίκα που είχε ένα χωράφι με πατάτες και δυο γιους. Μια μέρα ο ένας ο γιος έφυγε και πήγε να γίνει στρατιώτης στο στρατό της Ανατολής. Και σε λίγο, ο δεύτερος γιος πήγε να γίνει στρατιώτης στο στρατό της Δύσης.

Η βραβευμένη συγγραφέας και ζωγράφος Αννίτα Λόμπελ, γράφει και εικονογραφεί τη γεμάτη έντονες συγκινήσεις ιστορία δυο αδελφών που βρεθήκαν σε δυο αντίπαλα στρατόπεδα, και της συνετής μητέρας τους, που με την εξυπνάδα της καταφέρνει να φέρει και πάλι την ειρήνη στον τόπο τους. Μια διαχρονική ιστορία γεμάτη από πλούσια νοήματα και υπέροχα χρώματα.
Η παραγωγή της παράστασης «Πατάτες-Πατάτες», έχει γίνει σε συνεργασία με τον Εκδοτικό Οίκο Άγκυρα.

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210-9025025

Πείτε μας τη γνώμη σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *