2018 Ειρήνη του Αριστοφάνη με τον Κώστα Βουτσά


Categories :

Ο Κώστας Βουτσάς πρωταγωνιστεί στο μεγαλύτερο αντιπολεμικό έργο όλων των εποχών, την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, σε σύγχρονη διασκευή για παιδιά.

Το έργο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ αφού απαντά στα ισχυρά αιτήματα της εποχής για ειρήνη, ευημερία και συμφιλίωση των λαών.

Οι μαθητές-θεατές συμμετέχουν στο ρόλο του χορού επί σκηνής, ώστε να νοιώσουν ότι είναι απαραίτητη η προσωπική συμμετοχή για την επίτευξη ειρήνης και ανάπτυξης στην κοινωνία. Αυτό εξάλλου είναι και το μήνυμα της δημοκρατίας και είναι ένα μήνυμα που δεν είναι ξένο προς το πνεύμα του Αριστοφάνη.

“Ο Καραγκιόζης κι η Ειρήνη εναντίον του πολέμου”

Το θεατρικό έργο

Ο Κώστας Βουτσάς είναι ο Καραγκιόζης-Τρυγαίος στη θεατρική μας παράσταση και υπόσχεται, άφθονο γέλιο αλλά και σημαντικά μηνύματα κατά του πολέμου. Το θεατρικό μας έργο είναι μια νέα, πρωτότυπη διασκευή της Ειρήνης του Αριστοφάνη, που διατηρεί την αμεσότητα, την ποικιλία και ζωντάνια των χαρακτήρων και την ποίηση του λόγου του μεγάλου κωμωδιογράφου. Ταυτόχρονα επιλέγουμε να συνδέσουμε τον κεντρικό ήρωα Τρυγαίο με τον αναγνωρίσιμο τύπο του Καραγκιόζη. Έτσι πιστεύουμε ότι αφενός γεφυρώνουμε την παράδοσή μας και αφετέρου δημιουργούμε αναλογίες προσιτές στα παιδιά. Ο Καραγκιόζης εξάλλου αποτελεί ένα πολύτιμο λαογραφικό στολίδι, που αντιπροσωπεύει το λαό μας και τη λαϊκή-καθημερινή γνώμη του Ρωμιού και έχουμε χρέος να τον διαφυλάξουμε και να μην τον απαρνηθούμε.
(ΔΕΝ είναι θέατρο σκιών)

Παιδαγωγικοί στόχοι του έργου

Η παράσταση της Θεατρομάθειας, επιθυμούμε να συμβάλει τόσο στο διάλογο για την αναγκαιότητα της Ειρήνης και τις επιπτώσεις του πολέμου όσο και να γνωρίσει στα παιδιά τον Αριστοφάνη προσφέροντάς τους έτσι σταθερές αξίες και καταφύγιο αισιοδοξίας για τη ζωή τους.
Η παράσταση έχει λάβει υπόψιν την ηλικία στην οποία απευθύνεται και χωρίς να έχουν γίνει υπεραπλουστεύσεις του έργου, ωστόσο έχουν απαλειφθεί βωμολοχίες και διονυσιακά αστεία καθώς και οι υπερβολικές αναφορές στο ιστορικό πλαίσιο του Αριστοφάνη. Είμαστε πεπεισμένοι ότι δημιουργώντας με σοβαρότητα σύγχρονες αναλογίες στο έργο θα γίνει ελκυστικότερο και πιο κατανοητό για τα παιδιά και τους εφήβους.

Συντελεστές

Κείμενο: Αριστοφάνης

Ελεύθερη απόδοση-Διασκευή: Αλίκη Κατσαβού – Κώστας Βουτσάς

Σκηνοθεσία: Κώστας Βουτσάς

Σκηνικά – Κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος

Μουσική: Αναστασία Παπαδημητρίου

Ενορχήστρωση: Γιώργος Κωνσταντινίδης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Νίτσα Βουτσά

Παίζουν: Κώστας ΒουτσάςΑλίκη Κατσαβού, Αλκμήνη Σταθάτου, Φίλιππος Ζαρφειάδης, Τάκης Παρασκευόπουλος

Κατασκευή Κοστουμιών: Αννα Κατσαβού, Νίκκο Βουτσά

Κατασκευή Σκηνικού: Παναγιώτης Παλαιοθόδωρος

Ηχογράφηση-Μοντάζ ήχου: Στέλιος Τζανετής

Πληροφορίες

Παρουσιάζουμε το έργο για 2η σαιζόν τη χειμερινή περίοδο 2017-2018 σε οργανωμένες πρωινές παραστάσεις καθημερινά για σχολεία στις 10.30 π.μ. και σύντομα θα σας ανακοινώσουμε τις ανοιχτές για το κοινό παραστάσεις, στο Κ/Θ ΤΡΙΑΝΟΝ (Κοδριγκτώνος 21 & Γ΄ Σεπτεμβρίου, Αθήνα)

  •  Κράτηση – πληροφορίες: στα τηλέφωνα 2109025025

Τόπος παράστασης: Τριανόν, Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων, Αθήνα

Βίντεο

Φωτογραφίες

Πείτε μας τη γνώμη σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *