Θεατρομάθεια 2009-2010


Categories :

Συμπληρώνοντας τον ένατο χρόνο συνεχούς παρουσίας της η Θεατρομάθεια ανταποκρίνεται και πάλι στα σύγχρονα μηνύματα και τις αναζητήσεις της παιδαγωγικής. Η πολυετής εμπειρία μας, η μοναδικότητά μας σαν φορέας στη θεατροποιημένη μορφή της θεματικής της διδακτέας ύλης, η υψηλή αισθητική των παραστάσεών μας (λόγος, μουσική, εικαστικά), η ευρηματικότητα των παιχνιδιών μα κυρίως η αγάπη μας για την «ψυχαγωγία» με την πλήρη έννοια των μικρών μας φίλων μας αναγκάζει κάθε χρόνο να τοποθετούμε υψηλότερα το στόχο μας. Χρησιμοποιώντας και πάλι τον γνωστό εύστοχο τρόπο της συμμετοχής των παιδιών στην εξέλιξη του μύθου και με εργαλείο το στοχευμένο παιχνίδι θα οδηγήσουμε τα παιδιά να εκφράσουν την αυτονόητη θετική στάση τους στα «δρώμενα».

Ρεπερτόριο 2009-2010
«ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΙΟ ΨΗΛΑ ΣΗΚΩΝΩ
ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΑΝΤΑΜΩΝΩ»

-2ος χρόνος παραστάσεων –
(ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ)
Στο παραμύθι μας φυσάει πολύ γιατί ο Βοριάς και ο Νοτιάς έχουν τσακωθεί και ο καιρός κι η φύση έχουν αναστατωθεί. Η νεράιδα, η γοργόνα, η χελώνα και το χελιδόνι, μαζί με τα παιδιά, αναζητούν το θαλασσινό τριφύλλι που κάνει την αγάπη αιώνια και επαναφέρει την ισορροπία της φύσης. Κεντρικό θέμα του έργου είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα ως συνέπεια της αλόγιστης χρήσης των φυσικών πόρων.

«ΚΥΚΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΥΡΙΖΕΙ
Μ’ Ο,ΤΙ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΞΑΝΑΡΧΙΖΕΙ»

(ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ / ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ)
Δύο νεραϊδοπεταλούδες υπεύθυνες, για την καθαριότητα της στεριάς και της θάλασσας βλέπουν με έκπληξη τα εργαλεία τους -τη σκούπα και η απόχη- να αρνούνται να συνεχίσουν τη δουλειά γιατί όσο κι αν καθαρίζουν ολοένα τα σκουπίδια πληθαίνουν. Έτσι ψάχνουν τη λύση με τα παιδιά. Το φλύαρο καλάμι τους λέει τρία μυστικά. Πρέπει να πείσουν τον μικρό γλάρο να μην καταναλώνει χωρίς σκέψη και να μην πετά όπου βρει τα άχρηστα. Κατόπιν να βρουν τον “ευαίσθητο” σκουπιδοφάγο, που αλέθει μόνο ό,τι έχει παλιώσει και αφού το ξεχωρίσει σε επιμέρους υλικά. Και τέλος με τη βοήθεια της κούκλας να ξεχωρίσουν τα χρήσιμα από τα άχρηστα αντικείμενα και παιχνίδια.

«ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ»
(ΓΛΩΣΣΑ/ ΘΕΜΑ: ΠΟΙΗΣΗ)
Ένας μικρός παλιάτσος και η Νεράιδα ξεκινούν ένα ταξίδι για να ανακαλύψουν τα “μυστικά” του κόσμου, εκεί που τα λουλούδια μιλούν, τ’ άστρα τραγουδούν και τα σύννεφα χορεύουν παρέα με τα κύματα της θάλασσας. Στους κήπους και στα πέλαγα της ποίησης, που οδηγούν τους ήρωές μας οι μεγάλοι ποιητές και συνθέτες μας, τους συνοδεύουν και οι μικροί μαθητές πότε σαν λουλούδια, πότε σαν αστέρια πότε σα ναύτες οδηγούνται από απλούς δρόμους στη γνωριμία με ύψιστης ευαισθησίας καλλιτεχνικά δημιουργήματα του νεοελληνικού πολιτισμού που μας χάρισαν από νόμπελ έως διεθνή βραβεία και παγκόσμια αναγνώριση.

Άλλες Δραστηριότητες της Παιδικής Σκηνής
Στη Θεατρομάθεια συνεχίζουμε και τη νέα χρονιά, τα σεμινάρια, τις διαλέξεις, τη Ραδιοφωνική Εκπομπή Θεάτρου. Επίσης η Σκηνή Δραματοποίησης Παραμυθιών σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Άγκυρα παρουσιάζει το έργο «Το δώρο και το ταξίδι της παπλωματούς», σε θεατρική διασκευή Τάκη Χρυσούλη. (κάθε Σάββατο 12.30 στον Πολυχώρο Άγκυρα, και τις καθημερινές σε σχολεία).
Σας υπενθυμίζουμε ότι η τηλεφωνική γραμμή της Θεατρομάθειας είναι πάντα στη διάθεσή σας, για να σας συμβουλέψουν οι ειδικοί μας σε θέματα θεάτρου και παιδαγωγικής μέσω αυτού. (2109025025).
Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση http://www.theatromathia.gr/ και να ενημερωθείτε αναλυτικά για τη Θεατρομάθεια.

Πείτε μας τη γνώμη σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *