Θέατρο για παιδιά, με συμμετοχή και παιχνίδι

23 χρόνια θέατρο με τη φροντίδα της Αλίκης Κατσαβού

Η Θεατρομάθεια εδώ και 23 χρόνια, με γνώσεις, πρωτοτυπία και μεράκι δημιουργεί θέατρο για παιδιά που ερεθίζει τη φαντασία, εμπνέει και οπλίζει την ψυχή με θάρρος καθώς απαντάει στις αγωνίες και εξερευνήσεις των νεαρών θεατών!

Οι θεατρικές παραστάσεις μας είναι γεμάτες μηνύματα, χαρά, ελπίδα και παιχνίδι. Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι όλα τα έργα μας για παιδιά, περιλαμβάνουν προαιρετική συμμετοχική τους επί σκηνής και αναπτύσσουν παιδαγωγικά θέματα με καλαισθησία και χιούμορ!

Πρόταση για γονείς: εκδηλώσεις για το παιδί

Μαμάδες και μπαμπάδες επιλέξτε μας για το πάρτι του παιδιού σας. Μπορούμε να έρθουμε στο χώρο που θα επιλέξετε ή θα σας προτείνουμε εμείς ένα από τα θέατρα που συνεργαζόμαστε για να συμβάλλουμε με τις πρωτότυπες παραστάσεις μας συμμετοχικού θεάτρου στην επιτυχία της εκδήλωσής σας.

Τα έργα μας έχουν δοκιμαστεί στα πάρτι κι η επιτυχία τους οφείλετε στην έξυπνη, καθοδηγούμενη συμμετοχή των παιδιών στα ίδια τα έργα.

(Ιδέα: Μπορείτε να προσφέρετε την παράσταση στην τάξη του παιδιού και να κόψουμε την τούρτα του εκεί. Μια οικονομική λύση που όμως θα προσφέρει μεγάλη χαρά στο παιδί που θα παίξει με τους φίλους του στην παράσταση)

Προτάσεις για σχολεία

Εάν είστε εκπαιδευτικός μπορούμε να προγραμματίσουμε τις παραστάσεις μας για παρουσίαση στο χώρο του σχολείου ή στο θέατρο.

Αναλυτικότερα λοιπόν τα σχολεία μπορούν να διαλέξουν μέσα από ποικιλία θεμάτων για εμπλουτισμό της διδασκαλίας ή για την συμβολή μας στη σχολική γιορτή σας:

Α. Μεγάλες παραγωγές: Όταν οι εποχές αλλάζουν, όλα τα παιδιά γιορτάζουν” του Τάκη Χρυσούλη. Συμμετοχικό θέατρο για παιδιά, με θέμα τον μύθο της Δήμητρας και Περσεφόνης για την εναλλαγή των εποχών.

Β. Οικονομικές και ευέλικτες διαδραστικές παραστάσεις. Ειδικότερα μπορείτε να επιλέξετε το έργο “Σκυλοπατούσες στο διάστημα” με θέμα το διάστημα, ή το έργο για τα συναισθήματα Τι χτυπάς και κλαις! Ποντικάκι πες τι θες!“.

Εργαστήρια Θεάτρου στο σχολείο

Δημιουργήσαμε ένα ταχύρρυθμο πρόγραμμα Θεατρικής Αγωγής για το σχολείο διάρκειας μόλις 70 λεπτών. Μέσα από το παιχνίδι, επαγγελματίες καλλιτέχνες-παιδαγωγοί του θεάτρου για παιδιά, συνδυάζουν το θέατρο, τη μουσική, το χορό, την ορθοφωνία, το τραγούδι και τον αυτοσχεδιασμό με τη δημιουργική μάθηση και την ψυχαγωγία.

Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά θα γνωρίσουν τις βασικές αρχές του θεάτρου και θα ανοίξουμε το δρόμο στη δημιουργικότητά τους με όλα τα οφέλη που το θέατρο έχει.

Παιδαγωγικοί στόχοι

Πιστεύουμε ότι παράλληλα με την αισθητική απόλαυση, το θέατρο είναι χρήσιμο και ως εκπαιδευτικό εργαλείο από την ίδια του τη φύση. Έτσι διαλέγουμε θέματα που να ταιριάζουν στις εκπαιδευτικές προτεραιότητες και ως εκ τουτου τα έργα μας μπορούν να συμβάλλουν στην ολόπλευρη κινητοποίηση των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Με την αξιοποίηση των τεχνικών συμμετοχικού θεάτρου, θέλουμε παράλληλα να υπογραμμίσουμε την αξία του παιχνιδιού και της αισθητικής καλλιέργειας για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των παιδιών. Ειδικά γι’ αυτούς τους λόγους θεωρούμε πολύ σημαντικό να ενταχθεί το θέατρο με πολλούς τρόπους μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Η σπουδαιότητα της τέχνης για τα παιδιά

Σήμερα στην τεχνοκρατική και μηχανοποιημένη κοινωνία που ζούμε, βιώνουμε καθημερινά την απουσία “ποιητικών” ερεθισμάτων που εκλεπτύνουν την ευαισθησία μας, καλλιεργούν και οξύνουν τη σκέψη.
Ως εκ τούτου η μύηση του μικρού παιδιού στην τέχνη (θέατρο, εικαστικά, μουσική, έντεχνος λόγος) πρέπει να κατέχει πρωταρχική θέση ανάμεσα στις ποικίλες δραστηριότητές του, γιατί οι τέχνες βοηθούν “στην προσπάθεια του παιδιού να δει, να ερμηνεύσει και να δεχθεί το γύρω κόσμο, ενώ του αφήνονται περιθώρια και για τις δικές του επεμβάσεις, προτάσεις για να φτιάξει στη φαντασία του το δικό του όραμα του κόσμου” (Χορτιάτη, 1998).

Συνεντεύξεις/ άρθρα/ αναφορές στη Θεατρομάθεια

Theatromathia logo
Έδρα: Κασομούλη 33, 11744 Αθήνα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: +30 210 9025025

Κάνουμε το θέατρο που ονειρευόμαστε
κι ονειρευόμαστε έναν κόσμο όμορφο
όσο το θέατρο που κάνουμε.

~Αλίκη Κατσαβού