2005 – ΘΕΑΤΡΟ ΕΛΥΖΕ x 2


Categories :
Το θεατρικό στοίχημα του χειμώνα
Μια μεγάλη ομάδα παλαιότερων και νεότερων καταξιωμένων καλλιτεχνών, ενώνει τις δυνάμεις της αυτή τη σαιζόν, στο Θέατρο Ελυζέ, (Νυμφαίου 12, Ιλίσια, τηλ. 210-7774311) για να παρουσιάσει δύο πρωτότυπες παραστάσεις με έργα του Τάκη Χρυσούλη παράλληλα.Για την ακρίβεια οι δύο παραστάσεις συγκεντρώνουν έξι σκηνοθέτες, δεκαεπτά ηθοποιούς και λυρικούς τραγουδιστές, δύο μουσικοσυνθέτες, μία σκηνογράφο-ενδυματολόγο και μία χορογράφο.Το μεγάλο αυτό καλλιτεχνικό στοίχημα του χειμώνα θα επιτευχθεί με συμπαραγωγή του “Θιάσου Πρωτοπορία” και της θεατρικής εταιρείας “Θεατρομάθεια”.
Χορηγοί επικοινωνίας των παραστάσεων είναι το MAD TV, ο Μελωδία FM & o Rock FM.
Οι παραστάσεις:
«Ο Ορφέας Ζει»
Ένα σύγχρονο Ροκ Μιούζικαλ του Τάκη Χρυσούλη. Ένας ύμνος για τον έρωτα που νικά το θάνατο. Μια πρωτότυπη πρόταση στο μιούζικαλ, βασισμένη στη γραφή και δομή της τραγωδίας, που στη σκηνική πραγμάτωσή της συνδυάζεται με ροκ μουσική και τραγούδι. Η παράσταση κινείται σε δύο επίπεδα με τη χρήση “ρεαλιστικού θεάτρου” για να εξυπηρετήσει τα μέρη εκείνα του έργου που οι ήρωες βιώνουν την καθημερινότητά τους και Μαύρου Θεάτρου όταν οι ήρωες προβάρουν την παράσταση που θα ανεβάσουν σε μια ποιητική διάσταση. Στην υπόθεση του έργου, ένας θίασος βρίσκεται σε πρόβες για το ανέβασμα του έργου “Ορφέας & Ευρυδίκη”. Ο θιασάρχης – σκηνοθέτης – ηθοποιός Άδης και ο πρωταγωνιστής του Ορφέας έχουν μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική σχέση για τη νεαρή πρωταγωνίστρια Ευρυδίκη. Οι ήρωες που έχουν τα ίδια ονόματα στο “ρόλο” και στη “ζωή” εμπλέκονται μεταξύ έργου και πραγματικότητας. Το θεατρικό σανίδι γίνεται αμφίσημο πεδίο δημιουργίας και εξουσίας, θανάτου και αναγέννησης. Η ιστορία τελικά παίρνει απρόσμενη τροπή μέσα από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα που υποβόσκουν κάτω από αυτή τη σύγκρουση.Η σκηνοθεσία του έργου είναι του Θανάση Θεολόγη, η μουσική του Γιούρι Στούπελ, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Άννας Μαχαιριανάκη και οι χορογραφίες της Τάνιας Μιλτένοβα. Παίζουν: στο ρόλο του Άδη ο βαρύτονος Μιχάλης Κατσούλης, στο διπλό ρόλο του Όφιου/Οφίας ο male-κοντράλτο Πωλ Ζαχαριάδης και στους ρόλους της Ευρυδίκης και του Ορφέα αντίστοιχα οι ηθοποιοί: Αλίκη Κατσαβού και Βασίλης Μήλιος. Στο χορό των γρυπών οι: Εύα Αλεξανδρή, Ιωάννα Δελάκου, Ισαβέλλα Λατταρίνι, Γκιζέλα Μαγκλή.
Πρεμιέρα: 21 Οκτωβρίου 2005 (9.00 μ.μ.)
Επίσημη Πρεμιέρα: 5 Νοεμβρίου (9.15 μ.μ.)
Πρόγραμμα Παραστάσεων:
Βραδυνές: Παρασκευή, Σάββατο (9.15 μ.μ.)
Απογευματινή: Κυριακή (6.15 μ.μ.)
«Εϊ, ψιτ!»
Το έργο «Έι, ψιτ!» είναι μια πρωτότυπη παράσταση πέντε μονοπράκτων, του Τάκη Χρυσούλη, σε μουσική Γιώργου Βούκανου, και σκηνικά-κοστούμια Άννας Μαχαιριανάκη. Το καθένα έχει σκηνοθετηθεί από διαφορετικό σκηνοθέτη. Σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι της γλώσσας τα μονόπρακτα αυτά έχουν το καθένα τους, διαλόγους με λέξεις που αρχίζουν όλες από το ίδιο γράμμα. Η οικεία μας πραγματικότητα παίρνει άλλες διαστάσεις, μέσα από ήρωες που η προσωπικότητά τους ξαφνιάζει καθώς με μοναδικό τρόπο αποκαλύπτουν πτυχές του «εγώ» μας. Τα ανατρεπτικά αυτά μονόπρακτα, διαθέτουν μοναδικό χιούμορ αλλά αγγίζουν και το συναίσθημα. Παρουσιάζονται σε ενιαία παράσταση, με γενικό τίτλο: «Έι, ψιτ!» με την παρακάτω σειρά:
Για το γράμμα Ψι: «Τα ψυχανθή ψοφούν πριν τα ψήσουν», σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάρα. Η ευαισθησία ενός “ψυχασθενούς”, του Ψηλορείτη (Γιώργος Σουξές), αποκαλύπτει σατιρικά την αλήθεια των ανθρωπίνων αδυναμιών και σχέσεων.
Για το γράμμα Μι: «Μου μοιάζεις μητέρα» σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόρτζου. Η Μάρθα (Άρτεμις Αποστολοπούλου) ζωγραφίζει το πορτραίτο της μητέρας της Μαρίας (Ηλιάνα Παναγιωτούνη), διάσημης πρώην μεσοφώνου. Μέχρι όμως να ολοκληρωθεί ο πίνακας αποκαλύπτεται η σχέση τους, όπου εναλλάσσεται η τρυφερότητα και η ζήλια. Τέλος η υστερική συμπεριφορά τους αποτυπώνεται στον πίνακα!
Για το γράμμα Θήτα: «Το θαύμα του Θήτα», σε σκηνοθεσία Ζαχαρία Ρόχα. Δύο υπερήλικες, ο Θαλής και η Θάλεια (Ανδρέας Μαριανός και Μελίνα Παπανέστωρος) αναζητούν να αναστήσουν το θαύμα του έρωτα αλλά…
Για το γράμμα Δέλτα: «Η διάσταση των Δέλτα», σε σκηνοθεσία Βαρβάρας Δούκα. Ένα ανδρόγυνο, (Τερέζα Λουίζου και Γιάννης Τραμπίδης) λίγο πριν την εμφάνισή του σε δεξίωση, φτάνει σε ακραία κατάσταση σύγκρουσης… με απρόοπτη κωμικοτραγική κατάληξη.
Για τα γράμματα Όμικρον & Ωμέγα: «Η όμηρος του ονείρου», σε σκηνοθεσία Μιχάλη Αχουριώτη. Η Ομφάλη, (Αλκμήνη Σταθάτου) νέα γυναίκα, έχει το ελάττωμα της “ελαφράς” υπνοβασίας. Ο ώριμος σύζυγός της (Μανώλης Δεστούνης) προσπαθεί να εκμεταλευτεί αυτή την αδυναμία της και να υπεισέλθει σ’ ένα όνειρό της για να ελέγξει την τιμιότητά της και όχι μόνο. Έτσι όμως… μέσα από κωμικές καταστάσεις, σαν κατάληξη μένει η αμφιβολία ή η βεβαιότητα…
Πρεμιέρα: 15 Οκτωβρίου 2005 (ώρα 9.00 μ.μ.)
Επίσημη πρεμιέρα: 30 Οκτωβρίου (ώρα 9.15 μ.μ.)
Πρόγραμμα Παραστάσεων:
Απογευματινή: Σάββατο (6.15 μ.μ.)
Βραδυνή: Κυριακή (9.15 μ.μ.)

Πείτε μας τη γνώμη σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *