Συμμετοχικό θέατρο – πώς συμβάλλει στη μάθηση;


Categories :

Η εμπλοκή σε μια θεατρική παράσταση με ευκαιρίες συμμετοχής επί σκηνής μπορεί να ενθαρρύνει τους μαθητές να γίνουν ενεργοί συμμετέχοντες στη μάθηση και να αυξήσουν την κατανόηση και την απομνημόνευση των στοιχείων της ιστορίας με διάφορους τρόπους:

Βιωματική Μάθηση

 • Η ενεργή συμμετοχή σε μια παράσταση μετατρέπει τη μάθηση σε μια βιωματική εμπειρία. Οι μαθητές δεν είναι απλοί θεατές, αλλά βιώνουν την ιστορία σωματικά και συναισθηματικά, ενσαρκώνοντας τους χαρακτήρες και ερμηνεύοντας τα γεγονότα.
 • Η βιωματική μάθηση είναι πιο αποτελεσματική από την παθητική λήψη πληροφοριών, καθώς ενεργοποιεί περισσότερες αισθήσεις και εγκεφαλικές περιοχές, οδηγώντας σε καλύτερη απορρόφηση και μακροχρόνια αποθήκευση της γνώσης.

Ενεργή συμμετοχή

 • Η συμμετοχή στην παράσταση καλεί τους μαθητές να σκεφτούν κριτικά, να ερμηνεύσουν ρόλους, να αυτοσχεδιάσουν και να λύσουν προβλήματα.
 • Η ενεργή συμμετοχή και η δημιουργικότητα τροφοδοτούν την αίσθηση αυτονομίας και αυτενέργειας, αυξάνοντας το ενδιαφέρον και την κινητοποίηση για μάθηση.
 • Η δημιουργική έκφραση μέσω του θεάτρου επιτρέπει στους μαθητές να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους με εναλλακτικούς τρόπους, ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους.

Βελτιωμένη κατανόηση

 • Ενσυναίσθηση: Μέσα από την ερμηνεία ενός ρόλου, οι μαθητές έρχονται στη θέση των χαρακτήρων, βιώνοντας τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους. Αυτό τους βοηθά να κατανοήσουν βαθύτερα τα κίνητρα και τις πράξεις των χαρακτήρων, αλλά και το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο της ιστορίας.
 • Σύνδεση με την ύλη: Η ενεργή εμπλοκή με την ιστορία μέσω της θεατρικής παράστασης δημιουργεί ευκαιρίες εξερεύνησης και συνδυασμού πληροφοριών που ήδη ξέρουν και ανακάλυψη νέων.

Ενισχυμένη απομνημόνευση

 • Συναισθηματική σύνδεση: Η βιωματική εμπειρία της θεατρικής παράστασης αγγίζει τα συναισθήματα των μαθητών, καθιστώντας την ιστορία πιο αλησμόνητη.
 • Πολυαισθητηριακή εμπειρία: Η όραση, η ακοή και η κίνηση συνδυάζονται στην παράσταση, προσφέροντας μια πολυαισθητηριακή εμπειρία που ενισχύει την απομνημόνευση.

Επιπλέον, η θεατρική εμπειρία μπορεί να:

 • Ενθαρρύνει τη συνεργασία: Η ομαδική δουλειά για την παραγωγή της παράστασης καλλιεργεί την ομαδικότητα και την αλληλεγγύη.
 • Αναπτύσσει δεξιότητες επικοινωνίας: Η ερμηνεία και η επικοινωνία με το κοινό βελτιώνουν τις δεξιότητες προφορικής έκφρασης και δημόσιας ομιλίας.
 • Καλλιεργεί την αισθητική: Η επαφή με την τέχνη του θεάτρου καλλιεργεί την αισθητική κρίση και ευαισθησία των μαθητών.

Συμπερασματικά: Η συμμετοχή σε μια θεατρική παράσταση με δυνατότητες συμμετοχής επί σκηνής αγγίζει πολλαπλές πτυχές της μάθησης, μετατρέποντας τους μαθητές από παθητικούς δέκτες σε ενεργούς συμμετέχοντες, ενώ παράλληλα ενισχύει την κατανόηση, την απομνημόνευση και την αγάπη για την ιστορία.


Συνεντεύξεις/ άρθρα/ αναφορές στη Θεατρομάθεια


Πείτε μας τη γνώμη σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *