Παγκόσμια μέρα θεάτρου για παιδιά και νέους 2018


Σήμερα, 20 Μαρτίου, όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, από το 1965, με πρωτοβουλία της Assitej γιορτάζουμε την Παγκόσμια μέρα θεάτρου για παιδιά και νέους. #internationaldaytheatreforchildren

Το μήνυμα για το 2018 από την πρόεδρο της Assitej, Yvette Hardie, είναι το ακόλουθο:

Πηγαίνετε ένα παιδί στο θέατρο σήμερα! Ή πηγαίνετε το θέατρο σε ένα παιδί σήμερα! Έχουν την ίδια ισχύ και τα δύο; Αυτό το χρόνο έχουμε δύο μηνύματα για την Παγκόσμια Μέρα από δυο συγγραφείς, έναν από τις ΗΠΑ και ένα από τη Συρία – που εκπροσωπούν αυτές τις δύο απόψεις μιλώντας από εντελώς διαφορετικές πραγματικότητες.  Φωνάζουμε από το 2012 “Πηγαίνετε ένα παιδί στο θέατρο” καθώς γιορτάζουμε την παγκόσμια μέρα θεάτρου για παιδιά και νέους κάθε 20 Μαρτίου, και ανανεώνουμε την δέσμευσή μας στο δικαίωμα κάθε παιδί να έχει καλλιτεχνικές εμπειρίες ειδικά σχεδιασμένες για εκείνο. Αυτό το χρόνο θέλω να πω ότι και το αντίθετό του είναι συχνά πιο δικαιολογημένο και το ίδιο σημαντικό.  Όταν σκεφτούμε τα χιλιάδες παιδιά που δεν ζουν κοντά σε Θέατρα (ειδικά αυτά που έχουν σχεδιαστεί για τις δικές τους ανάγκες) πρέπει ως καλλιτέχνες να επεκτείνουμε την κατανόησή μας για το τι είναι το θέατρο αν πραγματικά πιστέψουμε ότι οι τέχνες είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Φυσικά η ιδέα αυτή δεν είναι καινούργια στην ιστορία του θεάτρου, αλλά κατά κάποιο τρόπο η διάκριση του επίσημου ενάντια στο ανεπίσημο, μοιάζει να επηρεάζουν το αξιακό μας σύστημα και την αντίληψή μας για ποιότητα όταν μιλάμε για το θέατρο για νεανικό κοινό. 

Η απλή μαγεία που μεταμορφώνει το σκονισμένο γήπεδο, το δημαρχείο, μια τάξη, ένα καταφύγιο προσφύγων, είναι συχνά αυτό που είναι περισσότερο απαραίτητο, όχι μόνο γιατί είναι πιο πρακτικό και οικονομικό να συναντήσεις τα παιδιά στις καθημερινές τους συνθήκες, αλλά επίσης και κυρίως γιατί ΕΙΝΑΙ μαγεία. 

Το θέατρο πάντα αφορά στην μεταμόρφωση. Έχει τη μοναδική ικανότητα να του να μεταμορφώνει ένα χώρο συνηθισμένο ή ακόμα και χώρο μια κρίσης, σε ένα χώρο όπου η φαντασία επιστρατεύεται και απρόσμενες πιθανότητες ξεδιπλώνονται. Προσφέρει στιγμές όπου τα παιδιά μπορούν να βιώσουν την δύναμη της κοινωνικής αλλαγής στην πράξη. Εδώ μπορούν να δουν ότι η αλλαγή είναι εφικτή. Ότι η μαγεία μπορεί να έρθει από το τετριμμένο. Η χαρά μπορεί να βρεθεί ακόμη και στα πιο φτωχά μέρη. Η ποιότητα της θεατρικής εμπειρίας που επιτυγχάνει αυτό το θαύμα δεν είναι λιγότερη από εκείνη που μας επιτρέπει η θέση μας στον ειδικά σχεδιασμένο χώρο, με την τεχνολογία και τη σκηνογραφία πλήρως στη διάθεσή μας. 

Φυσικά ούτε λεπτό δεν αρνιόμαστε την ιδιαίτερη εμπειρία που είναι τόσο μοναδική στον αφιερωμένο για την τέχνη αυτή χώρο. Αλλά για τα παιδιά που βιώνουν καθημερινές επιθέσεις στις εμπόλεμες ζώνες, για τα παιδιά που ζουν σε μακρινά φτωχά χωριά, για τα παιδιά που ζουν μέσα στην φτώχεια μέσα στον στον αστικό ιστό, πρέπει να υπάρχει κι η άλλη επιλογή. Κι αυτού του είδους η μεταμόρφωση μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά στην εμπειρία τους για τον κόσμο.  

Καθώς οι άνθρωποι του θεάτρου επικεντρώνονται σε καινοτόμες πρακτικές θεάτρου για νεανικό κοινό, όλοι μας  πρέπει να αναρωτηθούμε για το πώς το θέατρο μπορεί να προσφέρει εμπειρίες που αληθινά μεταμορφώνουν – οπουδήποτε μπορεί να βρεθεί κοινό για αυτές – και να τις κάνει πραγματικότητα.  Ας δουλέψουμε λοιπόν μαζί για να Πάμε ένα Παιδί στο Θέατρο… και να Πάμε το Θέατρο σε ένα Παιδί το 2018.”

(Μετάφραση: Αλίκη Κατσαβού)

Πείτε μας τη γνώμη σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *