Κατηγορίες
Ενημέρωση Τώρα Παίζουμε

Του τραγουδιού το παραμύθι

του Τάκη Χρυσούλη, σε σκηνοθεσία Αλίκης Κατσαβού, στο Θέατρο Άβατον

Του τραγουδιού το παραμύθι – Θέατρο Άβατον – Κάθε Κυριακή, 12μμ, από 6/2
Ηλεκτρονική Αγορά Εισιτηρίων

Μια κούκλα συναντά έναν παλιάτσο και μαζί ξεκινούν ένα ταξίδι για να ανακαλύψουν τα «μυστικά» του κόσμου, εκεί που τα λουλούδια μιλούν, τ’ άστρα τραγουδούν και τα σύννεφα χορεύουν παρέα με τα κύματα της θάλασσας.

Στο ταξίδι αυτό, μέσα από τα δημιουργήματα του νεοελληνικού πολιτισμού που μας χάρισαν από διεθνή βραβεία έως βραβεία Νόμπελ και παγκόσμια αναγνώριση, τους ήρωες συνοδεύουν και οι μικροί θεατές, πότε ως πλάσματα της φύσης και πότε ως ναύτες.

Η παράστασή μας στοχεύει στην ανάδειξη της πλούσιας ποιητικής κληρονομιά μας, μέσα από τους στίχους μεγάλων Ελλήνων ποιητών (Ελύτης, Σεφέρης, κ.α.) όπως αυτοί έχουν μελοποιηθεί από σημαντικούς συνθέτες.

Ταμπλώ Του τραγουδιού το παραμύθι
Του τραγουδιού το παραμύθι στο θέατρο Άβατον από 6/2 έως 17/4 Εισιτήρια Online

Ταυτότητα παράστασης:

Τίτλος: Του τραγουδιού το παραμύθι
Είδος: Συμμετοχικό θέατρο για παιδιά
Κείμενο: Τάκης Χρυσούλης
Σκηνοθεσία: Αλίκη Κατσαβού
Μουσική Επιμέλεια – Ενορχήστρωση: Θοδωρής Μπρουτζάκης
Φωτογραφιες: Σίμος Εκιζόγλου
Παίζουν: Αλίκη Κατσαβού, Ιάσων Λαγουτάρης

Δυο ηθοποιοί με κοστούμια παλιάτσου και κούκλας
Φωτογραφία από την παράσταση “Του τραγουδιού το παραμύθι”

Τιμές εισιτηρίων: 10€ (γενική είσοδος, Αγορά Εισιτηρίου online), 5€ (άνεργοι, πολύτεκνοι)
Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή, 12:00
Θέατρο Άβατον, Ευπατριδών 3, Γκάζι 118 54 (250μ. από τον σταθμό Μετρό «Κεραμεικός»), τηλέφωνο: 2103412689, e-mail: avatontheatre@gmail.com, Site: www.theatroavaton.gr Facebook page: www.facebook.com/avatontheater 
Πληροφορίες: Ινστιτούτο Παιδαγωγικού Θεάτρου – Θεατρομάθεια, Τηλέφωνο: 2109025025, Site: www.theatromathia.gr, Facebook page: www.facebook.com/theatromathia, Instagram account: www.instagram.com/theatromathia

Κατηγορίες
Τώρα Παίζουμε

Θέατρο για παιδιά

Στη Θεατρομάθεια γνωρίζουμε το τεράστιο όφελος που έχουν τα παιδιά από την επαφή τους με το ζωντανό θέατρο. Ταυτόχρονα έχουμε υψηλό αίσθημα ευθύνης για την προστασία της υγείας θεατών και συντελεστών.

Μέσα από την 21χρονη εμπειρία μας και με την αγάπη και την υποστήριξή σας ξέρουμε ότι μπορούμε να διασώσουμε το σπόρο του θεάτρου στην καρδιά των μικρών θεατών, με τήρηση όλων των μέτρων απόστασης και ατομικής υγιεινής, αλλά και φαντασία, πρωτοτυπία και συμμετοχή των παιδιών, με αυθόρμητο τρόπο μέσα από το παιχνίδι και την κίνηση.

Οι παραστάσεις έχουν σκηνοθετηθεί λαμβάνοντας υπόψιν τα υγειονομικά δεδομένα και μπορούμε να σας εγγυηθούμε ότι η χαρά, ο χορός, το παιχνίδι δεν θα μειωθούν καθόλου, απλά θα γίνονται με ασφαλεία.

Ρεπερτόριο 2021-2022

“Του τραγουδιού το παραμύθι”

Σκυλοπατούσες στο διάστημα


Τα έργα της σκηνής Παιδικού Θεάτρου, συνοδεύονται από Φάκελο Εκπαιδευτικού Υλικού.

Παραστάσεις στο Θέατρο Άβατον (Ευπατριδών 3, Γκάζι) και σε χώρους σχολείων κατόπιν προγραμματισμού.


Κατηγορίες
Ενημέρωση

Σκυλοπατούσες στο διάστημα

 

Τίτλος παράστασης: Σκυλοπατούσες στο διάστημα με σχέδιο διαστημοπλοίου και φεγγαριού

Συμμετοχικό Θέατρο με θέμα το διάστημα

Στη Θεατρομάθεια έχουμε υψηλό αίσθημα ευθύνης για την προστασία της υγείας θεατών και συντελεστών. Γνωρίζουμε επίσης το τεράστιο όφελος που θα έχουν τα παιδιά από την επαφή τους με το ζωντανό θέατρο

Μέσα από την 20χρονη εμπειρία μας ξέρουμε ότι μπορούμε να διασώσουμε το σπόρο του θεάτρου στην καρδιά των μικρών θεατών με τήρηση όλων των υγειονομικών διατάξεων.

“Σκυλοπατούσες στο διάστημα”

Σκυλοπατούσες στο διάστημα

Περίληψη έργου

Η σκυλίτσα Έλικα, θέλει να ταξιδέψει στο διάστημα όπως η διάσημη πρόγονός της. Η σχολή αστροναυτών έστειλε οδηγίες και με τη βοήθεια των παιδιών θα μάθει τα σχήματα για να φτιάξει το διαστημόπλοιό τους, ενώ μέσα από το παιχνίδι, το χορό, την κίνηση θα εξερευνήσει απλές επιστημονικές έννοιες, ώστε το ταξίδι να ολοκληρωθεί. Η συμμετοχή των παιδιών στην παράσταση, ως αστροναύτες, αστέρια, πλανήτες, εξωγήινοι, είναι καθοριστική και το διαστημικό αυτό ταξίδι θα μας διδάξει πάνω από όλα ότι η συνεργασία και η συμβολή όλων σε ένα κοινό σκοπό φέρνει λαμπρά αποτελέσματα.

Παιδαγωγικοί στόχοι

Στόχος της παράστασης είναι να καταλάβουν τα παιδιά απλές επιστημονικές έννοιες αλλά πάνω από όλα να αισθανθούν τις απίστευτες δυνάμεις της φαντασίας και της θέλησης.
Ευρύτερα μέσα από όλες τις παραστάσεις μας συμμετοχικού θεάτρου θέλουμε να προωθήσουμε την χρησιμότητά του θεάτρου ως εκπαιδευτικό εργαλείο και να υπογραμμίσουμε την αξία του παιχνιδιού και της αισθητικής καλλιέργειας μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Παραστάσεις

Στους χώρους των σχολείων και στον Πολυχώρο Άγκυρα (Σόλωνος 124 & Εμ.Μπενάκη)

Συντελεστές

Κείμενο – Σκηνοθεσία -Ερμηνεία: Αλίκη Κατσαβού
Σκηνικά-Κοστούμια: Άννα Κατσαβού
Ξύλινες κατασκευές: Παναγιώτης Παλαιοθόδωρος

 • Το έργο συνοδεύεται από Φάκελο Εκπαιδευτικού Υλικού.
 • Παραστάσεις σε χώρους σχολείων κατόπιν προγραμματισμού πάντα ανά τμήμακαι σύμφωνα με τις υγειονομικές οδηγίες
Κατηγορίες
Ενημέρωση

Αντίο σπουδαίε Κώστα Βουτσά!

Καλό ταξίδι σπουδαίε Κώστα Βουτσά!
Σε ευγνωμονούμε που μας πρόσφερες το απαράμιλλο ταλέντο σου, τη σοφία σου, το καλλιτεχνικό σου εκτόπισμα, την πείρα σου, τις ιδέες σου, το ήθος σου και τη σκηνική γοητεία σου, ως ηθοποιός και σκηνοθέτης, στις παραστάσεις της Θεατρομάθειας για παιδιά κι εφήβους.

Δίδασκες ήθος κι αγάπη για το θέατρο με τη φροντίδα σου, όχι μόνο στις πρόβες, αλλά ως την τελευταία παράσταση… “Αλκμήνη, πρόσθεσε κι αυτό σε εκείνη τη φράση”… “Αλίκη, μην κάνεις πάνω από τρεις φορές το ίδιο αστείο, το καις”… “Φίλιππε, πριν πεις τη φράση, γέλα να γυρίσουν να σε κοιτάξουν, γιατί η δράση ήταν στην άλλη μεριά της σκηνής”, “Πάνο θα σου κάνω τρία διαφορετικά περπατήματα, μετά να μιλήσεις”… “Μελίνα, κάνε μισό βήμα πίσω να φαίνεσαι πιο κοντή δίπλα της” … Μας δίδαξες πάνω και κάτω από τη σκηνή!
Σου λέγαμε “Κώστα τα μικρά στην πρώτη σειρά, τρώνε πατατάκια!” και μας αποστόμωνες “Ε, και; Τι θες; Να τους κόψεις τη χαρά;” ή “Κώστα μη βγεις για φωτογραφίες σήμερα με τους μαθητές, γιατί είναι σε έξαρση οι ιώσεις” κι εσύ γελούσες… “Γιατί, θα’ρθει και αύριο το σχολείο αυτό;” έλεγες! “Κώστα το κορδόνι σου λύθηκε”…. “Άμα δουν το κορδόνι μου, πρέπει να φύγω από τη σκηνή”… Κι εμείς νομίζαμε ότι θα σαι για πάντα δίπλα μας, να μας κρατάς το χέρι!
Καλό σου ταξίδι σπουδαίε άνθρωπε και καλλιτέχνη! Είμαστε πολύ τυχεροί που σε συναντήσαμε! .
.
.
Ο Κώστας Βουτσάς στη Θεατρομάθεια σκηνοθέτησε και έπαιξε στις παραστάσεις: “Ο τρελός υπηρέτης του Λυσία” (2013-2014)
“Ένας στρογγυλοκέφαλος στη χώρα των μυτεροκέφαλων” (2014-2016)
“Ο Καραγκιόζης κι η Ειρήνη του Αριστοφάνη” (2016-2018)
.
.
.
(το παραπάνω κείμενο δημοσιεύτηκε στις 5 Μαρτίου στο λογαριασμό Instagram της Θεατρομάθειας)

Κατηγορίες
Ενημέρωση

Πρακτικές και διαδικασίες για τον Κορονοϊό

Στη Θεατρομάθεια η υγεία και ασφάλεια των θεατών μας είναι σημαντικές για εμάς.
Επί του παρόντος παρακολουθούμε στενά την κατάσταση της μετάδοσης του Κορονοϊού και ακολουθούμε τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.
Έχουμε πάρει ενεργά προληπτικά μέτρα για την ενημέρωση των ηθοποιών μας για το θέμα καθώς επίσης και για την αυξημένη καθαριότητα του εξοπλισμού μας. Αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα είναι διαθέσιμο για τον θίασο και τους θεατές μας.
Οι παραστάσεις μας πραγματοποιούνται κυρίως μέσα στους χώρους των σχολείων γι’αυτό παρακολουθούμε στενά τον χάρτη διασποράς του ιού, ώστε έγκαιρα να τροποποιήσουμε τον προγραμματισμό μας όταν ληφθεί απόφαση για κλείσιμο κάποιας σχολικής μονάδας στην οποία έχουμε παράσταση.
Κατηγορίες
Ενημέρωση

Συμμετοχικό Θέατρο 2019-2020


Θέατρο στο σχολείο

(Για παιδιά 2,5-7 ετών)
18 χρόνια τώρα δημιουργούμε παραστάσεις θεάτρου με φαντασία, πρωτοτυπία και συμμετοχή των παιδιών, εκεί που το θέατρο αρχίζει, στις τρυφερές ηλικίες που είναι σύμφυτες με το παιχνίδι και τη χαρά.

Μια σταλιά ουράνιο τόξοτο δασάκι για να σώσω

Θέμα: Περιβάλλον/πυρκαγιές/χρώματα
Φωτιά ξέσπασε στο δάσος και τα ζωάκια με τη βοήθεια των παιδιών θα φέρουν πίσω τη βροχή για να το βοηθήσουν να αναγεννηθεί. Το κύριο θέμα της παράστασης είναι η προστασία των δασών από τις πυρκαγιές, αλλά θα μάθουμε και τα επτά χρώματα του ουράνιου τόξου, για να φτιάξουμε με αυτά ένα περιδέραιο για τη μαμά της βροχής, την Ουρανογαλαζούλα. Χιούμορ, παιχνίδι, περιπέτεια, είναι τα συστατικά της παράστασης που θα μας δείξει ότι με τη συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε και τα δυσκολότερα πράγματα.
> Περισσότερα στη σελίδα της παράστασης: www.theatromathia.gr/pl_rainbow.html

Σκυλοπατούσες στο διάστημα

Θέμα: Διάστημα/ σχήματα
Με τη βοήθεια των παιδιών η σκυλίτσα Έλικα θα φτιάξει το διαστημόπλοιό τους και με το παιχνίδι, το χορό, την κίνηση θα εξερευνήσουμε απλές επιστημονικές έννοιες, ώστε το ταξίδι μας στο διάστημα να ολοκληρωθεί. Η συμμετοχή των παιδιών στην παράσταση, ως αστροναύτες, αστέρια, πλανήτες, εξωγήινοι, είναι καθοριστική για την επιτυχία του διαστημικού αυτού ταξιδιού.
> Περισσότερα στη σελίδα της παράστασης: www.theatromathia.gr/pl_skylopatouses.html
 
Θέατρο στον Πολυχώρο Άγκυρα
(Σόλωνος 124, Κέντρο Αθήνας)

Ευτυχία είναι ένα καρπούζι πάνω στο κεφάλι σου

Η κυρία Φωτεινή κάθε μέρα ξυπνάει χαρούμενη και δείχνει ευτυχισμένη. Οι τρεις γειτόνισσές της, που τίποτα δεν τους λείπει αλλά ποτέ δεν είναι χαρούμενες, απορούν και αναρωτιούνται τι είναι αυτό που κάνει την κυρία Φωτεινή να είναι τόσο χαρούμενη. Κι έτσι αποφασίζουν να παρακολουθήσουν από κοντά τις κινήσεις της για να μάθουν το μυστικό της. Αυτή όμως η απόφασή τους, τις οδηγεί σε αστείες και ξεκαρδιστικές γκάφες. Μια τρελή τρελή ιστορία, γραμμένη με χιούμορ και ανατροπές για την ανακάλυψη του μυστικού της αληθινής ευτυχίας. (Παραγωγή: Εκδόσεις Άγκυρα)

Τα Σάββατο στον Πολυχώρο Άγκυρα.

-Οι παραστάσεις έχουν ολοκληρωθεί. Είναι άρθρο αρχείου-

Κατηγορίες
Ενημέρωση

5 λόγοι που το συμμετοχικό θέατρο είναι εκπληκτικό εργαλείο για τη διδασκαλία του διαστήματος

1. Στα πρώτα χρόνια στην τάξη παρατηρούμε μια ποικιλία από διαφορετικές ανάγκες και γνώσεις. Το θέατρο γεφυρώνει αυτή τη διαφορετικότητα και δίνει την ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς αφενός να εισάγουν τα παιδιά στο νέο γνωστικό πεδίο της επιστήμης του διαστήματος και αφετέρου να αξιολογήσουν ότι ήδη ως τώρα οι μαθητές γνωρίζουν.

2. Το θέατρο είναι μια λεωφόρος που οδηγεί στη λεωφόρο της γνώσης. Στη λεωφόρο όμως του θεάτρου διασταυρώνονται πολλοί δρόμοι, αυτός της λεκτικής επικοινωνίας, της μη λεκτικής επικοινωνίας, της μουσικής αντίληψης, του χορού, της μεταμφίεσης, της μίμησης, του παιχνιδιού των ρόλων, της φαντασίας, κ.α. Το θέμα τους διαστήματος δίνει θαυμάσιες ευκαιρίες να αξιοποιήσουμε όλους αυτούς τους “δρόμους” του θεάτρου, για να φτάσουμε στη λεωφόρο της γνώσης, με καταπληκτικά αποτελέσματά σε όλα τα αναπτυξιακά στάδια των παιδιών.

3. Το θέατρο κάνει τη γνώση χαρά και τη χαρά γνώση γιατί δείχνει με ένα διαφορετικό, ξεχωριστό τρόπο τα πράγματα κι οι μαθητές αυτό το απολαμβάνουν. Με διασκεδαστικό τρόπο λοιπόν, τα παιδιά θα γνωρίσουν τις απαραίτητες εκείνες έννοιες ώστε να μπορέσουν αργότερα να περάσουν σε βαθύτερη κατανόηση του διαστήματος.

4. Μέσα από την προσωπική εμπλοκή τους στο δρώμενο, η προσοχή και η συγκέντρωση εντείνεται κι αυτό βοηθάει στην κατανόηση και αφομοίωση των σημαντικών βασικών εννοιών της επιστήμης του διαστήματος.

5. Το ομαδικό πνεύμα που προάγει η θεατρική πράξη, βοηθάει στην κατανόηση επίσης της ομαδικής εργασίας στον τομέα της επιστήμης του διαστήματος και την αναγνώριση της αξίας και της δύναμής της.

Στην Θεατρομάθεια παρουσιάζουμε φέτος την παράσταση: “Σκυλοπατούσες στο διάστημα” με θέμα το διάστημα και τα σχήματα και αν θέλετε να την προγραμματίσετε για τους μαθητές σας, καλέστε μας στα 2109025025

Το θέατρο με τη δύναμη και τη γοητεία που ασκεί στα παιδιά μπορεί να τα εισάγει με τρόπο διασκεδαστικό σε απλές επιστημονικές έννοιες όπως το διάστημα, η βαρύτητα, οι πλανήτες, το φεγγάρι, το ταξίδι στο διάστημα.
Κατηγορίες
Ενημέρωση

Συμμετοχικό Θέατρο 2018-2019

Η Θεατρομάθεια με τις παραστάσεις της, δημιουργεί αξέχαστες αναμνήσεις σε μικρούς και μεγάλους γιατί εμπνέει, συγκινεί, προσφέρει χαρά και γέλιο, ενώ ταυτόχρονα τοποθετεί το θεατή στο κέντρο της σκηνής με τη συμμετοχή του στα δρώμενα. 
Οι φετινές μας παραστάσεις απαντούν σε ισχυρά αιτήματα της εποχής, όπως η αρμονική συνεργασία κι ο σεβασμός στον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον αλλά και η εξερεύνηση του σύμπαντος.

Παραστάσεις Θεατρομάθειας 2018-2019 αναλυτικά:

Μυθοπαιχνίδια με τον Αίσωπο
[Θέμα: Μύθοι, αξίες]

Ο Κώστας Βουτσάς και πέντε ακόμα ηθοποιοί, με τη συμμετοχή των παιδιών (μαθητών), βουτάνε στο γέλιο, τη χαρά και το θεατρικό παιχνίδι για να ζωντανέψουν γνωστούς μύθους του Αισώπου που περιέχονται στα σχολικά εγχειρίδια.
Τα χαρούμενα ανθρωπόμορφα ζώα του Αισώπου έχουν βαλθεί να μας εμπνεύσουν και να μας διδάξουν σημαντικά πράγματα για τον κόσμο που ζούμε, αλλά και για εμάς τους ίδιους, ώστε να δημιουργήσουμε αληθινές, υγιείς σχέσης με τους άλλους και με τη φύση από την οποία μπορούμε να διδαχθούμε τα πάντα.
Μέσα από τη μοντέρνα διασκευή και σκηνοθεσία, με γρήγορο ρυθμό, ενδιαφέρουσες εναλλαγές, απλότητα και αμεσότητα στην έκφραση, θα έρθουμε σε επαφή με έννοιες όπως η ειλικρίνεια, η τιμιότητα, η σεμνότητα, η σταθερότητα, η επιμονή, η εργατικότητα και πολλές άλλες.
Η ενεργός συμμετοχή των παιδιών επί σκηνής, τους δίνει χαρά και ευκαιρίες έκφρασης, αλλά επίσης τα βοηθά να κατανοήσουν καλύτερα τις έννοιες του έργου και κρατά το ενδιαφέρον τους αμείωτο κατά τη διάρκεια της παράστασης.
Δείτε περισσότερα στη σελίδα της παράστασης 
Του τραγουδιού το παραμύθι” 
[Θέμα: Φιλία, μουσική, ποίηση]
Δυο ξεχασμένα παιχνίδια, ένας μικρός παλιάτσος και μια κούκλα, ξεκινούν ένα ταξίδι για να ανακαλύψουν τα «μυστικά» του κόσμου, εκεί που τα λουλούδια μιλούν, τ’ άστρα τραγουδούν και τα σύννεφα χορεύουν παρέα με τα κύματα της θάλασσας. Στο ταξίδι αυτό τους συνοδεύουν οι μικροί θεατές, πότε ως πλάσματα της φύσης και πότε ως ναύτες. Η παράσταση στηρίζεται σε μια μυθοπλασία γύρω από τους στίχους μεγάλων Ελλήνων ποιητών (Ελύτης, Σεφέρης, κλπ.) όπως μελοποιήθηκαν από σημαντικούς συνθέτες (Θεοδωράκης, Μαρκόπουλος, κ.ά.). 
Δείτε περισσότερα στη σελίδα της παράστασης
Σκυλοπατούσες στο διάστημα
[Θέμα: Διάστημα, σχήματα]
Η σκυλίτσα Έλικα κουνάει χαρούμενα την ουρά της όταν ακούει ιστορίες για το διάστημα και τα αστέρια. Γνήσια απόγονος της Λάικα, του πρώτου σκύλου που ταξίδεψε στο φεγγάρι, θέλει να φτιάξει ένα πύραυλο και να ταξιδέψει.
Η σχολή αστροναυτών της έστειλε οδηγίες κι εκείνη με ζήλο θα τις ακολουθήσει με τη βοήθεια των παιδιών. Η σκυλίτσα μας θα μάθει τα σχήματα για να φτιάξει διαστημόπλοιο, ενώ μέσα από το παιχνίδι, το χορό, την κίνηση, θα εξερευνήσουμε απλές επιστημονικές έννοιες, ώστε οι σκυλοπατούσες μας να πατήσουν με επιτυχία στο φέγγάρι. 
Η συμμετοχή των παιδιών στην παράσταση, ως αστροναύτες, αστέρια, πλανήτες, εξωγήινοι, είναι καθοριστική για την επιτυχία του διαστημικού αυτού ταξιδιού και θα μας διδάξει πάνω από όλα ότι η συνεργασία και η συμβολή όλων σε ένα κοινό σκοπό φέρνει λαμπρά αποτελέσματα.
Δείτε περισσότερα στη σελίδα της παράστασης
 • Οι παραστάσεις δίνονται στο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 και Πατησίων, Αθήνα) και σε χώρους σχολείων και πνευματικών κέντρων.
 • Κάθε έργο έχει δικό του Φάκελο Εκπαιδευτικού Υλικού. Προγραμματίστε την παράσταση του σχολείου σας και θα σας τον στείλουμε άμεσα.
 • Έκπτωση 10% στο κόστος παράστασης (Πείτε: “Social Θεατρομάθεια” για να την ενεργοποιήσετε) – Ισχύει ως 20/9
Πληροφορίες: 2109025025, 2109023339, theatromathia@yahoo.com
Κολλάζ φωτογραφιών από τις τρεις παραστάσεις συμμετοχικού θεάτρου της Θεατρομάθειας

Κατηγορίες
Ενημέρωση

Δύο θεατρικές παραστάσεις για Ιούνιο και Ιούλιο στο σχολείο σας


Θέλετε να προσφέρετε στα παιδιά σας, μια ξεχωριστή καλοκαιρινή εμπειρία;

Με τη Θεατρομάθεια σας καλούμε να χορέψουμε και να τραγουδήσουμε σε ένα θεατρικό ταξίδι στη θάλασσα, στα σύννεφα και στους αγρούς γνωρίζοντας την ποίηση με το έργο «Του Τραγουδιού το Παραμύθι», ενώ με το έργο «Τί χτυπάς και κλαις, ποντικάκι πες τι θες» θα πάμε μια βόλτα στην αυλή της Ντίνας της Ποντικίνας για να μάθουμε για τα συναισθήματα και πώς να διαχειριζόμαστε το θυμό μας.
ΟΛΑ τα παιδιά συμμετέχουν επί σκηνής, παίζουνκαι τραγουδούν με τους ηθοποιούς, δίχως να απαιτείται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία από εκείνα, παρά μόνο η αυθόρμητη συμμετοχή τους κατά τη διάρκεια της παράστασης.
Πρόκειται για δύο παραστάσεις που ενθουσιάζουν γονείς και παιδιά, με το άρτιo και άκρως παιδαγωγικόαλλά και ψυχαγωγικό αποτέλεσμα, κι αυτός είναι ο λόγος που πολλά σχολεία τις επέλεξαν ως ιδανικές και για Γιορτή Λήξης.
📒Κάθε παράσταση έχει το δικό της Φάκελο Εκπαιδευτικού Υλικού με δραστηριότητες για την προετοιμασία αλλά και την αφομοίωση.
Για να πραγματοποιήσετε κράτηση ή για επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα 2109025025 & 2109023339.
Οι  παραστάσεις μπορούν να παρουσιαστούν είτε σε εσωτερικόείτε σε εξωτερικό χώρο καθώς ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός εξασφαλίζει άρτιο αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις. Κατόπιν συνεννόησης πραγματοποιούνται και απογευματινές παραστάσεις.
Θα χαρούμε πολύ να συνεργαστούμε μαζί σας!

(Φωτογραφίες: Ευάγγελος Γουβέλης)

Κατηγορίες
Ενημέρωση

10 λόγοι που το θέατρο είναι παιδαγωγικό εργαλείο

Το θέατρο από την αρχαία Ελλάδα είχε αποστολή του να μορφώσει και να εκπαιδεύσει το κοινό του.
Από το 1965 στην Αγγλία και κατόπιν σε όλο τον κόσμο γίνονται προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί το θέατρο στην εκπαίδευση, είτε ως επαγγελματική παράσταση με θεματική από τη διδακτέα ύλη και συνήθως με συμμετοχή θεατών σε αυτή, είτε με τη δημιουργία σχολικών θεατρικών ομάδων, είτε σπανιότερα από τον ίδιο εκπαιδευτικό στην τάξη ως τεχνική που “ζωντανεύει” τη διδασκαλία.

Οι παραπάνω πρακτικές εφαρμογές του θεάτρου στην εκπαίδευση έχουν μελετηθεί για την επιτυχία τους και την ουσιαστική συμβολή τους κυρίως στο εξωτερικό, αλλά κι εδώ έχουμε επίσης την συμβολή του Θόδωρου Γραμματά, του Σίμου Παπαδόπουλου, κ.α. στην έρευνα.

Συνοψίζοντας τα ευρήματα των μελετών αυτών μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι το θέατρο έχει απίστευτα οφέλη αφού συνδυάζει το παιχνίδι, με τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων και τη συνεργασία, καθώς δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον όπου οι συμμετέχοντες ενεργοποιούν τόσο τη λογική όσο και το συναίσθημα. 

 1. Το θέατρο συνδέει τους μαθητές με τους εκπαιδευτικούς τους (και κατ’ επέκταση με το σχολείο), με ένα βαθύ συναισθηματικό δεσμό γιατί προσφέρει μοναδικές εμπειρίες που τις βιώνουν ζωντανά όλοι μαζί.
 2. Αυξάνει τη δημιουργικότητα. Το θέατρο ζητά πράγματα έξω από τα καθιερωμένα. Ένα πράσινο πανί να γίνει δέντρο, ένα κομμάτι χαρτί να γίνει θάλασσα, ένας άνθρωπος να παραστήσει ένα λιοντάρι. Τέτοιου είδους δραστηριότητες βοηθούν τους ανθρώπους να ενεργοποιήσουν το κέντρο της φαντασίας, της δημιουργικότητας, να γεννήσουν πρωτότυπες, μοναδικές ιδέες. Όταν τα παιδιά έχουν ασκηθεί στη δημιουργική σκέψη, αυτή θα προκύπτει φυσικά κι αβίαστα στο μέλλον σε όποιο επαγγελματικό κλάδο κι αν βρεθούν.
 3. Το θέατρο αυξάνει την αυτοπεποίθηση. Είτε ως θεατής είτε κυρίως ως ενεργός συμμέτοχος το παιδί “ζει” μέσα στο ασφαλές συναισθηματικά πλαίσιο της θεατρικής σύμβασης, δοκιμάζει πράγματα το ίδιο ή ως θεατής ταυτίζεται με τις δοκιμασίες του ήρωα και ρισκάρει λάθη που στην ίδια την καθημερινότητά του πιθανόν δεν μπορεί. Με αυτό τον τρόπο αποβάλει φόβους, αναστολές και αγωνίες και γεμίζει σιγουριά.
 4. Η επαφή και συμμετοχή των μαθητών με το θέατρο αυξάνει τη συγκέντρωση. Με τη συμμετοχή τους σε αυτό, επειδή είναι ομαδική δουλειά, η συγκέντρωση αυξάνει για να μπορέσουν να κρατήσουν την ισορροπία μεταξύ του συνόλου και της δικής τους συμβολής σε αυτό. Με την παρακολούθηση μιας θεατρικής παράστασης η συγκέντρωση καλλιεργείται και μεγαλώνει γιατί  ο θεατής θέλει να αντιληφθεί σε βάθος την πλοκή και τους ήρωες οπότε οι αισθήσεις του είναι σε εγρήγορση.
 5. Επίλυση προβλημάτων. Κάθε καλλιτεχνικό δημιούργημα αποτελεί απάντηση σε ένα ερώτημα. Ο ηθοποιός αναρωτιέται πώς θα αντιδράσει ο ρόλος του σε μια κατάσταση. Ο χορευτής πώς θα αποδώσει με το χορό του ένα συναίσθημα.  Έτσι και τα παιδιά που απολαμβάνουν ένα πλούσιο σε τέχνες πρόγραμμα, καλούνται να λύσουν προβλήματα χωρίς να το συνειδητοποιούν καν. Αυτό αυξάνει την κριτική σκέψη τους, την κατανόηση και τη λογική τους, ικανότητες χρήσιμες σε κάθε πεδίο καριέρας.
 6. Βελτίωση της λεκτικής αλλά και της μη-λεκτικής επικοινωνίας. Το θέατρο δεν είναι μόνο λόγος, είναι κίνηση, χειρονομία, επικοινωνία με τα μάτια. Τόσο όταν είσαι θεατής και πολύ περισσότερο όταν συμμετέχεις, ασκείς την ευγλωττία σου, το λεξιλόγιό σου αλλά και τις ικανότητές σου να μιλάς με το σώμα σου και να διαβάζεις το σώμα του άλλου. Μαθαίνεις ότι διαφορετικές κινήσεις εκπέμπουν διαφορετικά σήματα, άλλα συναισθήματα και κρυμμένα νοήματα.
 7. Συνεργασία. Στις περισσότερες τέχνες, αλλά ιδιαίτερα στο θέατρο είναι απαραίτητη η συνεργασία. Μέσα λοιπόν από το θέατρο τα παιδιά μαθαίνουν να μοιράζονται αρμοδιότητες και να συμβιβάζονται για το καλό της ομάδας και του κοινού στόχου. Καθένας από τους συμμετέχοντες αντιλαμβάνεται ότι η συμβολή του είναι σημαντική για την επιτυχία του έργου.
 8. Αφοσίωση. Όταν τα παιδιά συμμετέχουν σε μια θεατρική διαδικασία που θα οδηγήσει σε παράσταση, μαθαίνουν να συσχετίζουν την αφοσίωση με το αίσθημα της επιτυχίας. Μαθαίνουν να έχουν υγιής συνήθειες εργασίας, να είναι ακριβής στην ώρα των προβών και της παράστασης, να σέβονται την συνεισφορά των υπολοίπων, να κοπιάζουν για την τελειότητα. Η ανταμοιβή για την αφοσίωση στο θέατρο είναι η ζεστασιά στο χειροκρότημα του κοινού που σε αγκαλιάζει και κάνει όλο τον κόπο να αξίζει.
 9. Ευθύνη. Μέσα από το θέατρο τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι οι πράξεις τους επηρεάζουν τους υπόλοιπους της ομάδας. Μαθαίνουν ότι όταν δεν είναι προετοιμασμένοι ή στην ώρα τους, κάποιος άλλος υποφέρει. Επίσης μαθαίνουν ότι είναι σημαντικό να παραδέχεσαι το λάθος σου, γιατί τα λάθη είναι κομμάτι της διαδικασίας. Συμβαίνουν, τα αναγνωρίζουμε, μαθαίνουμε από αυτά και προχωράμε.
 10. Θετική ανταπόκριση στην κριτική. Μαθαίνεις να δέχεσαι την κριτική ως μέρος της δημιουργικής διαδικασίας κι όχι ως προσβολή γιατί βοηθάει για να βελτιωθούν οι ικανότητες και συμβάλει στην τελική επιτυχία.