Αφιέρωμα: Θέατρο για Παιδιά

Θέατρο για παιδιά

Από τη γέννησή του το θέατρο είχε παιδαγωγικούς στόχους. Έτσι και στο θέατρο για παιδιά δεν πρέπει κατά τη γνώμη μου να ξεχνάμε αυτόν τον στόχο. Τα παιδικά θεάματα πρέπει να προσφέρουν στους μικρούς θεατές ευκαιρίες για αισθητική και πνευματική καλλιέργεια, χωρίς φυσικά να απαρνούνται τον ψυχαγωγικό ρόλο τους.  

Στην Ελλάδα η πληθώρα παραστάσεων για παιδιά κάθε χρόνο δεν συμβαδίζει πάντα με την ανάλογη σοβαρότητα που το είδος απαιτεί. Μάλιστα αυτή η πληθώρα θεαμάτων δημιουργεί δυσκολίες σε γονείς και εκπαιδευτικούς, που αναζητούν για τα παιδιά και τους μαθητές τους αντίστοιχα, μια ποιοτική παράσταση για παιδιά.

Ποια είναι όμως τα κριτήρια εκείνα με τα οποία πρέπει κάποιος να επιλέγει ένα έργο για το παιδί του; Το πρώτο είναι φυσικά το περιεχόμενο του έργου και ο συγγραφέας του (ή ο διασκευαστής αν πρόκειται για κάποιο παραμύθι ή λογοτεχνικό έργο). Αν αυτά τα ερευνήσουμε πρέπει μετά να εξετάσουμε την ιστορία και τη συνέπεια του θιάσου που πραγματοποιεί την παράσταση. Έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με έργα για παιδιά και με τι αποτελέσματα;  Το εικαστικό μέρος της δουλειάς είναι επίσης κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει. Τα κοστούμια, τα σκηνικά, τα αντικείμενα μιας παράστασης διδάσκουν κι αυτά τα παιδιά μας. Διαμορφώνουν την αισθητική τους. Η τέχνη και το ταλέντο επίσης των ηθοποιών και των υπολοίπων συντελεστών του θιάσου είναι κι αυτά σημαντικά στοιχεία που πρέπει να συλλέξουμε πριν την τελική μας απόφαση.

Σοβαρός εχθρός στην προσπάθειά μας να ξεχωρίσουμε το καλό έργο είναι τα τελευταία χρόνια μια προσπάθεια εντυπωσιασμού των θιάσων. Είναι συχνά πολύ δύσκολο να διατηρήσει κανείς καθαρά τα μάτια και τα αφτιά του από τα λαμπερά φώτα και τα εφέ των παραστάσεων. Τα παιδιά μας όμως δεν έχουν ανάγκη από καπνούς, ομίχλες, βροχές κ.λπ. επί σκηνής, έχουν ανάγκη από τα μηνύματα του έργου και τη συμμετοχή τους σε αυτό. Πρέπει η ψυχαγωγία τους να είναι ουσιαστική. Και είναι παρατηρημένο ότι τα παιδιά δεν θα καθηλωθούν καθόλου στη θέση τους ακόμα κι αν μπορούσαμε να φέρνουμε τούμπα όλη τη σκηνή του θεάτρου κατά τη διάρκεια της παράστασης, αν το ίδιο το έργο δεν λαμβάνει υπ' όψιν του τα ενδιαφέροντα και τις προσλαμβάνουσες της ηλικίας τους. Και λέγοντας ενδιαφέροντα, δεν εννοώ ήρωες του συρμού αλλά χαρακτήρες και θέματα που απασχολούν την ηλικία τους, αναφέρονται σε ανησυχίες τους και απαντούν σε ερωτήματά τους για τη ζωή και τον κόσμο που τα περιβάλλει.

Αλίκη Κατσαβού
Ηθοποιός,
(δημιουργός του παρόντα ιστοχώρου)
& διοικ. δ/ντρια της Θεατρομάθειας

Το θέατρο για παιδιά στο ίντερνετ

Το ίντερνετ αρχίζει και στην Ελλάδα να αξιοποιείται σαν εργαλείο επικοινωνίας των θιάσων με το κοινό. Εκτός από τον ιστοχώρο της εταιρείας που διοικώ στη βόλτα μου στον κυβερνοχώρο ξεχώρισα μερικές χρήσιμες Ελληνικές και ξένες σελίδες θεάτρου για παιδιά.

  • Θεατρομάθεια: Το θέατρο σαν παιδαγωγικό εργαλείο. Παραστάσεις για παιδιά και σεμινάρια για εκπαιδευτικούς. Το ιστορικό, η φιλοσοφία και τα νέα του φορέα.
  • Αερόπλοιο: Οι παραγωγές και το ιστορικό του.
  • Θέατρο των Νέων Παραουσίαση της τωρινής δουλειάς του Δ. Σειτάνη με τίτλο "Γιαπωνέζικοι Κήποι" και διαδραστικό περιεχόμενο με την χρήση νέων τεχνολογιών.
  • Θέατρο Μαριονέττας - Γκότση: ιστορικό, φιλοσοφία και παραγωγές του θεάτρου.
  • Compagnie PIPASOL Γαλλική ιστοσελίδα θεάτρου μαριονέττας
  • Seattle Children's Theatre Θέατρο για παιδιά στο Σηάτλ των ΗΠΑ

Επίσης συγκέντρωσα και μια μικρή αρθρογραφία για το θέατρο και το παιδί στο ίντερνετ.

Βιβλία για το θέατρο για παιδιά

Οι παρακάτω τίτλοι είναι - δυστυχώς - μόνο στην Αγγλική γλώσσα. Ελπίζω σύντομα να μπορέσω να προσθέσω και κάποιους Ελληνικούς.