Τελευταία ενημέρωση ιστοσελίδων: 12/12/2007

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΚΥΡΑ: ΜΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ...
"Το δώρο της παπλωματούς" (2004-2005)

Με ένα βιβλίο για εισιτήριο...

Οι Εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ και το Ινστιτούτο Παιδαγωγικού Θεάτρου ΘΕΑΤΡΟΜΑΘΕΙΑ δημιούργησαν το 2004 ένα πρωτότυπο πρόγραμμα θεατροποίησης παραμυθιών με τον τίτλο: "Με ένα βιβλίο για εισιτήριο". Πρόκειται για μια πρόταση που δένει το βιβλίο με το θέατρο. Στην προσπάθειά μας να συνδέσουμε την παράδοση με τη σύγχρονη αντίληψη για το παραμύθι, δημιουργήσαμε την παραστατική αφήγηση. Με τον τρόπο αυτό επιχειρούμε μέσα από τη βιωματική λειτουργία του θεάτρου να ερεθίσουμε τη δημιουργική φαντασία του παιδιού, προβάλοντας παράλληλα και τη δυναμική της ηθικής του μύθου. Αποβλέπουμε συγχρόνως στην καλλιέργεια της αίσθησης και της αισθητικής των παιδιών. Αποκτώντας τέλος το βιβλίο θα κουβαλούν για πάντα αυτή την εμπειρία στη βιβλιοθήκη τους. Εγκαινιάσαμε την προσπάθεια αυτή με το βραβευμένο παραμύθι «Το δώρο της Παπλωματούς» του Τζεφ Μπριμπώ, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ελληνικό θέατρο σε δραματοποίηση Τάκη Χρυσούλη.

Κείμενο & Σκηνοθεσία: Τάκης Χρυσούλης

Μουσική: Αναστασία Παπαδημητρίου

Κοστούμια: Μελίνα Παπανέστορος, Άννα Κατσαβού

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μελίνα Παπανέστωρος (Παπλωματού),  Αλίκη Κατσαβού (αφηγήτρια), Γιώργος Γάτσιος (Βασιλιάς) [2η διανομή: Βασίλης Μήλιος]

Τραγούδι: Άννα Παπαδημητρίου

Παραγωγή: Εκδόσεις Αγκυρα

Εκτέλεση παραγωγής: Ινστιτούτο Παιδαγωγικού Θεάτρου 'Θεατρομάθεια'

Περίληψη του έργου

Το βραβευμένο παραμύθι: Το Δώρο της Παπλωματούς του Τζεφ Μπριμπό, που έχει αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αγκυρα. 
Ένα υπέροχο σύγχρονο παραμύθι που μιλά για τη χαρά της προσφοράς. Μια γενναιόδωρη παπλωματού με μαγικά λες δάχτυλα, φτιάχνει τα πιο όμορφα παπλώματα του κόσμου και τα χαρίζει στους φτωχούς.
Ένας άπληστος βασιλιάς, που μέσα στο παλάτι του έχει μαζεμένους όλους τους θησαυρούς του κόσμου, ψάχνει να βρει εκείνον που θα του χαρίσει έστω ένα χαμόγελο. Θα φτιάξει η παπλωματού ένα πάπλωμα για τον βασιλιά; Κι ο βασιλιάς θα μάθει τι σημαίνει να προσφέρεις; Μπορεί η παπλωματού να διδάξει στον βασιλιά την τέχνη της ευτυχίας; Κι αυτός τελικά τι θα τους κάνει όλους αυτούς του θησαυρούς που έχει μαζεμένους;.

Πρεμιέρα: 20 Νοεμβρίου 2004. Λήξη παραστάσεων: 19 Μαρτίου 2005

Έκτακτες παραστάσεις: 28/8/06, Ηράκλειο Κρήτης

Δόθηκαν παραστάσεις στον Πολυχώρο των Εκδόσεων Αγκυρα (αίθουσα Λέξεις & Νότες, Σολωνος 124, Αθήνα).

Τώρα στην Αγκυρα-Πολυχώρος  το παρουσιάζουμε μαζί με τη θεατρική συνέχεια του παραμυθιού. Δείτε 'Το δώρο & το ταξίδι της παπλωματούς'.